Društvo

Iseljeništvo sve više postaje faktor razvoja

Iseljeništvo sve više postaje faktor razvoja Crne Gore i na njega treba ozbiljno računati, ne samo kad su u pitanju projekti očuvanja tradicije, kulture i jezika, već sve više i značajne investicije u privredu, ocijenjeno je iz Uprave za dijasporu.
Iseljeništvo sve više postaje faktor razvoja
Portal AnalitikaIzvor

Vlada je danas usvojila Akcioni plan realizacije Strategije saradnje sa iseljenicima, koji se odnosi na period do 2018. godine.

Šef odsjeka za praćenje, istraživanje informativne i izdavačke poslove u Upravi za dijasporu, Zoran Đukanović, kazao je da je ovaj akcioni plan nastavak prošlogodišnjeg, i da oba prate strategiju.

„Opredijelili smo se da bude iz dva dijela, pošto je u međuvremenu usvojen Zakon o saradnji Crne Gore sa iseljenicima, koji je donio veći budžet za ovu oblast, a time i omogućio brojne nove aktivnosti“, pojasnio je Đukanović nakon sjednice Vlade.

Prema njegovim riječima, u kreiranju ovog Akcionog plana, kroz radnu grupu, učestvovali su predstavnici deset ministarstava i institucija čija djelatnost obuhvata, ili se naslanja na oblast saradnje sa iseljenicima.

Đukanović je kazao da su, preko nedavno formiranog Savjeta za saradnju sa iseljenicima, date vrijedne sugestije iseljenika, „tako da danas imamo jedan sveobuhvatan i svestran Akcioni plan koji je dao ključne pravce u kojima saradnja sa iseljenicima treba da se odvija u narednom periodu“.

Kako je naveo, Plan obuhvata 60 aktivnosti koje će se realizovati do kraja 2018. godine.

„Ovim Akcionim planom, kao i prošlogodišnjom Strategijom, Zakonom o saradnji sa iseljenicima i podzakonskim aktima čija je izrada pri kraju, zaokružili smo osnovnu legislativu koja normativno podupire ovu izuzetno važnu oblast“, kazao je Đukanović.

On je pojasnio da je 60 aktivnosti predviđenih planom raspoređeno kroz oblasti institucionalni i normativni okvir, očuvanje kulturnog identiteta, očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, jačanje obrazovne, naučne i sportske saradnje, informisanje i povezivanje, zaštita prava i položaja iseljenika i unaprjeđenje privrednog partnerstva.

„Da bi ovaj Akcioni plan bio uspješno realizovan, istakao bih neophodnost dobre komunikacije i saradnje svih subjekata koji su nosioci aktivnosti. Tako će se obezbijediti veća efikasnost i kvalitet predviđenih projekata“, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, raduje činjenica da su mnoga ministarstva, naročito održivog razvoja i turizma i ekonomije, ovog puta definisala mnogo više aktivnosti koje će realizovati zajedno sa iseljenicima i njihovim organizacijama.

„Što je još jedna potvrda da iseljeništvo sve više postaje faktor razvoja Crne Gore i da na njega treba ozbiljno računati kad su u pitanju, ne samo projekti očuvanja tradicije, kulture i jezika, već sve više i značajne investicije u privredu Crne Gore kroz različite oblike privrednog partnerstva“, zaključio je Đukanović.

Portal Analitika