Društvo

SOS linija: U novembru primljeno 287 poziva

Nacionalna SOS linija za žrtve nasilja u porodici primila je tokom mjeseca novembru 287 poziva, saopštio je njihov projektni tim.
SOS linija: U novembru primljeno 287 poziva
Portal AnalitikaIzvor

“Tokom prethodnog mjeseca pruženo je ukupno 367 usluga od čega najviše usluga informisanja 169 puta, zatim povjerljivi razgovori 103 puta, 31 psihološko savjetovanje, 27 posredovanja prema institucijama, 5 urgentnih intervencija za pomoć  i drugo”, istakli su oni.

U mjesecu novembru pozivi su pristigli iz 13 opština u Crnoj Gori. Najviše poziva je stiglo iz Nikšića 78 poziva, zatim iz  Podgorice 77, Budve 26, Cetinja 20, Danilovgrada 16 poziva, Kotora 12, Berana i Pljevalja po 11 poziva, Bara 10, Herceg Novog i Bijelo Polja po 7, Plava 6, Ulcinja 4 i Andrijevice i Plava 2 poziva.

Nacionalna SOS linija podsjeća da je linija besplatna za pozive sa bilo koje mreže u Crnoj Gori i dostupna 24 sata, sedam dana u sedmici.

Radom servisa koordinira SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić. Servis predstavlja prvi i najvažniji kontakt za podršku žrtvama nasilja u porodici.

“Konsultantkinje koje rade na liniji imaju zadatak da ojačaju snage žrtve, servisiraju njene akutne potrebe, podrže je da osnaži svoje kompetencije  i povrati kontrolu nad svojim životom”, istakli su oni.

Servis osnažuje i  pruža podršku žrtvi kroz sljedeće segmente: emocionalnu podršku, informisanje o pravima i mogućnostima za žrtvu, konsultacije i pomoć u kriznim situacijama, upućivanje na druge organizacije, ustanove i institucije i psihološko savjetovanje.

Portal Analitika