Politika

Konstruktivan politički dijalog u parlamentu od ključnog značaja za CG

PredsjednikSkupštineCrne Gore Ivan Brajović primio je danasHenovevuRuiz Kalaveru, direktoricu za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji Evropske Komisije za evropsku politiku susjedstva i pregovore, Dirka Langea, šefa Odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu Evropske komisije za politiku proširenja, kao iAiva Orava, ambasadora Evropske Unije u Crnoj Gori.
Konstruktivan politički dijalog u parlamentu od ključnog značaja za CG
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku je razgovarano o prioritetima u aktivnostima Parlamenta u predstojećem periodu, posebno vezano za završetak procesa evroatlanskih integracija.  Predsjednik Skupštine Crne Gore je istakaoodgovornost Skupštine prilikom usvajanja i razmatranja zakona, posebno u dijelu propisa koji se odnose na EU integracije. 

''U narednom periodu intenzivno ćemo raditi na vraćanju uloge i ugleda Skupštine u skladu sa njenim ustavnim nadležnostima. Jer, proces usklađivanja sa pravnom tekovinom EU zahtijeva blizak i strukturiran dijalog između Vlade i Skupštine, kao i  i svih drugih učesnika političkog života Crne Gore'', naglasio je Brajović.

Sagovornici su se saglasili da je konstruktivan politički dijalog u parlamentu od ključnog značaja za državu koja se nalazi u procesu integracija. 

brajovic

Na sastanku je iskazano zadovoljstvo činjenicom da je, poštujući preporuke ovogodišnjeg Izvještaja o napretku, Skupština Crne Gore učinila korak ka jačanju kapaciteta za nadzor nad budžetom. Skupština je, naime, 16. septembra u saradnji sa Vestministerskom fondacijom i Britanskom ambasadom počela projekat “Parlamentarne budžetske kancelarije”koja će raditi na pružanju podrške poslanicima u vršenju parlamentarne kontrole budžeta. 

Crnogorski parlament je, takođe, jedan od rijetkih koji je pitanje usaglašavanja zakonodavstva učinio sastavnom obavezom svih matičnih odbora. To znači da u odobravanju pregovaračkih pozicija za svako poglavlje, pored Odbora za evropske integracije  učestvuje i matični odbor u čijoj je nadležnostinavedena materija.

Portal Analitika