Kultura

IX Zimski salon počinje 12. decembra: U znaku sedme umjetnosti

Ovogodišnji, IX Zimski salon knjige - BOOKA 2016 počeće 12. decembra, a na njemu će se tradicionalno predstaviti brojni izdavači iz zemlje i regiona.
IX Zimski salon počinje 12. decembra: U znaku sedme umjetnosti
Portal AnalitikaIzvor

Tokom 19 dana programa, biće organizovane zanimljive promocije i drugi događaji za sve ljubitelje književnosti.

Kako su naveli organizatori, među crnogorskim izdavačima koji će predstavti svoja izdanja i svoju izdavačku djelatnost na Zimskom salonu, treba istaći izdavačke kuće CID, Obodsko slovo, Novu knjigu i Almanah. Iz Srbije, svoja izdanja će predstaviti: Službeni glasnik, Zavod za udžbenike, Finesa, Vulkan, Laguna, Clio i izdavačka kuća Dereta. Hrvatski izdavači koji će biti prisutni na Zimskom salonu su Naklada Ljevak, Znanje, Algoritam i Fraktura. Među izdvačima iz Bosne i Hercegovine treba istaći Buybook i izdavačku kuću Šahimspahić.

- Važno je istaći da su organizatori ovogodišnjeg Zimskog salona, u saradnji sa izdavačima, za naše posjetioce pripremili brojne pogodnosti i sniženja, čak i do 70 odsto. Ovogodišnji Zimski salon biće obogaćen novim aspektom koji će ovu, već tradicionalnu manifestaciju, predstaviti kao jedan multimedijalni projekat. Pored druženja sa piscima, posjetioci će moći da uživaju u projekciji filmova, snimljenih po poznatim djelima svjetske književnosti. Ovaj filmski izbor predstavlja djela najznačajnijih svjetskih pisaca - od Šekspira do Kormaka Makartija - u režiji nekih od najprepoznatljivijih imena sedme umjetnosti: Kubrika, Kurosave i braće Koen. Ovaj projekat tako ima za cilj da pokaže našoj publici najbolje proizvode interakcije dvije umjetničke forme: književnosti i filmske tehnike – istakla je Milena Jovović iz Nove knjige koja organizuje Zimski salon.

O detaljima naslova koji će biti prikazani ovom prilikom je govorio v.d. direktora Crnogorske kinoteke, Andro Martinović.

Portal Analitika