Protokol

Darmanović se u Briselu sastao sa Džonsonom, Erjavecom, Lajčakom...

Drugog dana ministarskog sastanka u Briselu, razmatrano je pitanje odnosa NATO-a i Ukrajine i angažovanje Alijanse u Avganistanu kroz misiju Odlučna podrška. Ponovljena je posvećenost članica suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i programima saradnje koje NATO i države članice sprovode kako bi ojačali sistem odbrane i bezbjednosti zemlje. Ministri su naglasili važnost angažovanja NATO-a u Avganistanu na istom nivou kao i do sada tokom 2017. godine i još jednom ponovili posvećenost održivosti Avganistanskih snaga odbrane i bezbjednosti kroz finansijski doprinos do 2020.godine.
Darmanović se u Briselu sastao sa Džonsonom, Erjavecom, Lajčakom...
Portal AnalitikaIzvor

Tokom trajanja skupa, ministar Srđan Darmanović je imao niz bilateralnih susreta. Na sastanku sa sekretarom za vanjske poslove Velike Britanije Borisom Džonsonom, rečeno je da je Velika Britanija brzom ratifikacijom Protokola o pristupanju potvrdila važnost koju pridaje Crnoj Gori. Sagovornici su se složili da će što skorije okončanje procesa ratifikacije i u preostalim članicama i formalizacija članstva Crne Gore u NATO biti pozitivan signal i za ostale zemlje Zapadnog Balkana, čijem će napretku i  stabilnosti  Velika Britanija ostati posvećena.

Ministar Darmanović je na marginama sastanka imao i bilateralne susrete s ministrima vanjskih poslova Norveške Borge Brendeom, Belgije  Didijerom Rejndersom i Grčke Nikosom Kocijasom, tokom kojih je ponovljena podška ovih zemalja integraciji Crne Gore u NATO, što će potvrditi skora ratifikacija Protokola o pristupanju NATO.

Na sastanku sa ministrom Kocijasom, iskazana je spremnost Grčke da podrži evropske integracije Crne Gore konkretnim projektima i programima saradnje, naročito u oblasti obrazovanja.

U razgovoru sa  ministrom vanjskih poslova Slovenije Karlom Erjavecom, ministar Darmanović iskazao zahvalost za kontinuiranu podršku Slovenije integraciji CG u NATO i EU. U cilju daljeg unapređenja saradnje, dogovorena je posjeta ministra Darmanovića Ljubljani u najskorijem roku.

Na sastanku sa ministrom Rejnedersom razmijenjena su mišljenja o situaciji u Crnoj Gori i regionu, uz ocjenu da je najbolji način da se odgovori brojnim izazovima nastavak integracije zemalja ZB u EU i NATO, te jačanje sveobuhvatnih reformi.

Ministar Brende podvukao punu podršku Norveške evroatlantskoj integraciji CG, koja je direktno povezana sa jačanjem stabilnosti i bezbjednosti regiona ZB, što je u interesu Norveške, Evrope i cijelog evroatlantskog područja.

Ministar Darmanović je imao i kraći susret s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih i evropskih poslova Slovačke Miroslavom Lajčakom.   

Portal Analitika