Abiznis

MBA na regionalnoj konferenciji “Bolja regulativa i konkurentnost na zapadnom Balkanu"

U Beogradu je početkom decembra održana Regionalna konferencija na temu: “Bolja regulativa i konkurentnost na Zapadnom Balkanu”. Organizatori su bili RESPA, USAID i RCC. Konferenciji je, pored predstavnika organizatora, prisustvovali su visoki predstavnici državnih institucija iz okruženja, kao i predstavnici poslovnih asocijacija uključujući Montenegro biznis alijansu (MBA).
MBA na regionalnoj konferenciji “Bolja regulativa i konkurentnost na zapadnom Balkanu"
Portal AnalitikaIzvor

Opšta ocjena učesnika konferencije je da treba i dalje razvijati javnu upravu u cilju obezbjeđenja boljih i kvalitetnijih usluga privredi i građanima. Takođe je istaknuta neophodnost podrške poslovnim asocijacijama u interesu donošenja što kvalitetnijih rješenja za privatni sektor i građane.

Kao primjer je često istican problem vezan za dobijanje građevinske dozvole. Ocijenjeno je da privatni sektor nije zadovoljan propisima,  odnosno  da poslovni ljudi smatraju da treba donositi jednostavnije propise koji olakšavaju njihovo poslovanje.

Ukazano je na poreske zakone, propise o zapošljavanju, propise o trgovini, kao na barijere za poslovanje, uz konstataciju o neophodnosti sniženja poreza i doprinosa. Takođe je ukazano na potrebu reforme javnih preduzeća, na probleme u vezi javnih nabavki, na poštovanje rokova i smanjenje administracije. Istaknuto je da je transparentnost sprovođenja zakona i propisa najveća prepreka, a takođe i neophodnost kvalitetnijih kontakata privatnog i javnog sektora. Treba intenzivno raditi na jačanju konkurentnosti, istakli su učesnici konferencije, jer je to presudno važan uslov za  razvoj svake ekonomije.

Učesnici konferencije ukazali su na obavezu izrade boljih propisa, ali i drugih dokumenata kao što su strategije, koje treba donositi na osnovu činjenica i dokaza, uz učešće javnosti, a ne na osnovu uvjerenja i pretpostavki. Uopšte, potrebno je sve učiniti otvorenim i transparentnim. Naravno, sve propise, kako je rečeno, treba uskladiti sa zakonodavstvom EU. Posebno   je   ukazano na   neophodnost saradnje poslovnih asocijacija regiona u cilju podizanja kvaliteta njihovog rada.

Sve u svemu, ocjena predstavnika MBA je da su problemi na koje je ukazano, manje- više, slični u svim državama regiona s tim što postoji razlika u nivoima rješavanja svih tih problema kako na državnom, tako i na lokalnom nivou. Crna Gora je pomenuta kao pozitivan primjer u dijelu koji se odnosi na unapređenje poslovnog ambijenta kroz uvođenje “one stop shop postupka” za registraciju privrednih subjekata.

Portal Analitika