Društvo

KRKANOVIĆ: Ne žele svi samostalne Tuzi

Najbolji model je da Tuzi budu opština u okviru Glavnog grada, i da u hodu provjere da li mogu da opstanu kao samostalna opština, smatra Naser Krkanović, sekretar DPS-a Tuzi.
KRKANOVIĆ: Ne žele svi samostalne Tuzi
Portal AnalitikaIzvor

On ističe da opština u okviru Glavnog grada ima razne benefite koji garantuju sigurnost funkcionisanja lokalne administracije, i kroz neko vrijeme bi vidjeli da li mogu da opstanu kao samostalna opština.

"To je moje mišljenje i rekao bih gradonačelniku Slavoljubu Stijepoviću da se tako postavi. Smatram da bi najbolje bilo da se raspišu izbori u Tuzima i da funkcioniše četiri godine tako, a onda u hodu da vidimo da li ekonomski možemo da opstanemo. Lično mislim da ne trebamo da se zalijećemo pa da uradimo nešto zbog čega bi imali probleme, kao neke druge opštine na sjeveru. Niko ne bježi od opštine, ali ako budemo samostalna opština nemamo od Glavnog grada operativni budžet. Ajde kako da se pokrenemo. Sjutra niko nema mađioničarski štap da se sve završi preko noći", rekao je Krkanović.

On smatra da ne razmišljaju svi kao Albanska alternativa, te da neće svi željeti da Tuzi budu samostalna opština.

"Opština u Glavnom gradu ima beneficije, jer se naslanja na gradsku kasu, a posebno Egalizacioni fond. U tom periodu probaćemo da se organizujemo da vidimo kako to ide godinu, dvije dana. Zbog interesa svih građana ne treba ulaziti u avanturu koja nije provjerena. Istina je da smo imali pet, šest elaborata o održivosti opštine i nijedan nije bio ružičast. Neko ga je prenaduvavao, a nigdje nije bila zlatna sredina da se nagovijesti nešto. Može se desiti da se ne može sjutra pokupiti para ni za plate ljudima i šta onda", kaže Krkanović.

Krkanović misli da postoji mogućnost da u početku ne bi imali sredstava za investicije.

"Sada se nešto radi, a ne znam da li bi to moglo odmah po dobijanju samostalnosti. Možda ne bi mogli jednu voćku da zasadimo, a možda bi procvjetali. Tražiti samostalnu opštinu je put u nepoznato. Ja sam za to da se sjutra raspusti Skupština i krene na izbore ali u okviru Glavnog grada pa da vidimo. Treba misliti na građane da im se da nešto bolje. Ako to ne možemo nekorektno je sa naše strane kretati u nepoznato. Da li je interes da idemo u nepoznatu avanturu ili da kroz vid organizacije koji je spreman za primjenu da se na taj način postave stvari", kaže Krkanović.

Opštine u okviru Glavnog grada imaju svoj budžet, teritoriju, dobijaju ovlašćenja da između ostalog upravljaju, raspolažu i štite svoju imovinu dok građani imaju pravo duplog glasa . 

Dan

Portal Analitika