Društvo

Saslušani roditelji preminule djevojčice, o starateljstvu nakon odluke suda

Službenici Uprave policije u Rožajama, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva, saslušali su E.M. i A.M., roditelje petogodišnje djevojčice E.M. koja je preksinoć preminula u Institutu za bolesti djece KCCG zbog trovanja etiolom, praškom za tretiranje bolesti životinja.
Saslušani roditelji preminule djevojčice, o starateljstvu nakon odluke suda
Portal AnalitikaIzvor

Prema informacijama Dana iz policije u Rožajama, majka A.M. je u iskazu priznala da je kćerku zbog vaški liječila etiolom.

Kako je ispričala, E.M. je odvela u štalu za stoku gdje joj glavu namazala tim otrovom, a djevojčici je nedugo zatim pozlilo.

A.M. je kazala da je i sebe tretirala istim „lijekom”, ali u manjoj mjeri.

Djevojčica E.M. juče je sahranjena na mjesnom groblju u rožajskom selu Besnik. Portparol rožajskog tužilaštva Armin Selmanović rekao je juče da je naložena obdukcija tijela djevojčice. Kazao je da službenici policije još prukupljaju dokaze.

“Tužilaštvo je naložilo određena vještačenja i obdukciju tijela, nakon čega će se utvrditi bitne činjenice i odrediti da li je izvršeno krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti, kao i o nadležnosti državnog tužioca. Napominjemo da Uprava policije za ovaj slučaj preduzima radnje radi prikupljanja činjenica i dokaza koji su važni za donošenje odluke”, saopštio je Selmanović.

On je kazao da je tužilaštvo formiralo i predmet u slučaju još jedne porodice, koja je takođe tretirala svoje osmoro djece opasnim pesticidom, a čiji su životi bili ugroženi.

“Na sreću, hitnom intervencijom ljekara u Rožajama, Beranama, a zatim i u Podgorici, djeci koja su se liječila od trovanja etiolom spaseni su životi. Taj slučaj će biti procesuiran zbog krivičnog djela izazivanje opšte opasnosti iz nehata i oni koji su „liječili” djecu pesticidima opasnim po život moraće da odgovaraju”, poručio je Selmanović.

Iz Ministarstva zdravlja je saopšteno da su zdravstvenim ustanovama naložili da u saradnji sa Institutom za javno zdravlje preduzmu konkretne aktivnosti usmjerene na informisanje najšire javnosti u cilju podizanja svijesti o potrebi sprovođenja zdravstvenog prosvjećivanja u radu sa svakim pacijentom.

U Centru za socijalni rad Rožaje za Dan su kazali da će o eventualnom pokretanju postupka oduzimanja starateljstva od roditelja u slučaju dvije porodice odlučiti nakon što tužilaštvo i sud sprovedu postupak do kraja.

Portal Analitika