Abiznis

Cijena barela nafte pala ispod 55 USD

Cijena nafte u utorak je na svjetskim tržištima skliznula ispod 55 USD za barel, usljed rasta sirove proizvodnje u svakoj velikoj izvoznoj regiji u novembru, što je pojačalo strahovanja da će se zasićenost tržišta nastaviti i u narednoj godini.
Cijena barela nafte pala ispod 55 USD
Portal AnalitikaIzvor

Na londonskom tržištu cijena barela je u utorak, u odnosu na prethodno zatvaranje, pala 30 centi i iznosila je 54,64 USD, a na američkom 40 centi na 51,39 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovci i analitičari navode da su prošlosedmične najave članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) o smanjenju proizvodnje izblijedile, dok je kartelski dogovor ugrožen, s obzirom da najnoviji podaci upućuju na porast proizvodnje i u članicama naftnog kartela i u Rusiji.

OPEC-ova naftna proizvodnja u novembru je dostigla rekordnih 34,19 miliona barela dnevno, nakon u oktobru zabilježenih 33,82 miliona barela dnevno, pokazuju podaci prikupljeni od brodara i iz industrijskih izvora.

I Rusija je objavila podatke da je u novembru u prosjeku dnevno proizvodila 11,21 miliona barela dnevno, što je najviše u proteklih 30 godina. To znači da su samo OPEC i Rusija proizveli dovoljno nafte da pokriju skoro polovinu globalne potražnje, koja prelazi 95 miliona barela dnevno.

Te vijesti stižu na tržište tek nekoliko dana nakon što su OPEC i Rusija postigli istorijski dogovor o smanjenju proizvodnje u narednoj godini od 1,2 miliona barela dnevno, što je izazvalo skok cijene od preko deset odsto.

Prema riječima čelnika strategije za trgovanje robom u Saxo banci, Ole Hansena, koji se referirao na podatke o rekordnoj proizvodnji OPEC-a tokom novembra, skok cijena na tržištima nafte, podstaknut prošlosedmičnom odlukom OPEC-a o smanjenju proizvodnje, sada jenjava, a tržište je izloženo dobitonosnim prodajama.

"Problemi leže u tome da povećanje proizvodnje potiče od afričkih proizvođača, od kojih je dvoje izuzeto iz dogovora o smanjenju proizvodnje. Sastanak u subotu između OPEC-a i proizvođača van tog naftnog kartela biće ključan za održavanje pozitivnog sentimenta na tržištu koji traje od srijede", rekao je Hansen.

U subotu bi trebalo da bude dogovoreno da izvoznice nafte izvan OPEC-a smanje proizvodnju u narednoj godini 600 hiljada barela dnevno.

Odvojeno je iz OPEC-a objavljeno da je cijena barela iz njihove referentne korpe u ponedjeljak iznosila 51,32 USD, što je 83 centa više u poređenju s petkom.

Portal Analitika