Politika

ŠKRELJA: Bojkot Parlamenta je bojkot radnog odnosa

To što poslanici opozicije bojkotuju Parlament za poslanika DPS-a Luiđa Škrelju, predstavlja bojkotovanje radnog odnosa. Sličan stav ima i njegov partijski kolega Miodrag Vuletić koji kaže da su poslanici nakon verifikacije mandata tražili da im se utvrdi pravo kao i ostalim na primanje ličnog dohotka, te da su u obavezi da svoje predstavnike kandiduju na za odgovarjuća tijela skupštinskog saziva.
ŠKRELJA: Bojkot Parlamenta je bojkot radnog odnosa
Portal AnalitikaIzvor

Pravo onoga ko zarađuje poslaničku platu je da dostojanstveno predstavlja građane koji su ih  birali, bilo u opoziciji, bilo u poziciji, kaže poslanik DPS-a Luiđ Škrelja. Stoga, bojkot opozicije, predstavlja bojkot radnog odnosa, pojašnjava Škrelja.

-Politički aspekt bojkotovanja Parlamenta niko ne može da im zabrani ali svaka plata, zarada i naknada proizvod je obavljnja poslova i radnih zadataka. To je po mom mišljenju, bojkot radnog odnosa. Ne moraju da budu saglasni ni sa kim, ali bi trebalo da obavljaju određene poslove i zadatke u vezi sa Parlamentom , koji je proizvod jedne solidne plate koja se prima redovno – navodi Škrelja.

Za poslanika DPS-a Miodraga Vuletića sporn je način izjašnjavanja opozicije kada je riječ o proteklim izborima. Iako opozicija ne priznaje izbore, smatra da je Skupština nelegitimna, onda nastupa moment gdje oni verifikuju mandate, što je, kako tvrdi, Vuletić kontradiktorno.

-Ukoliko su, a jesu priznali izbore samim tim što su verifikovani njihovi mandati i tražili pravo kao i svim poslanicima da im se utvrdi pravo na primanje ličnog dohotka. Oni su u obavezi da svoje predstavnike kandiduju za odgovarjuće organe i tijela ovoga skupštinskog saziva. Oni to do sada nisu uradili , nastavili su praksu iz ranijeg saziva, a to je da bojkotuju rad Parlamenta – pojašnjava Vuletić.

Za političkog analitičara Srđana Vukadinovića bojkot predstavlja legitiman način borbe, međutim, sporna je visina poslaničkih zarada. Navodi i da bi najmanja poslanička plata od 1.600 eura bila opravdana ukoliko bi se vidjeli efekti rada.

– Ako uporedimo te plate, onda su one dvostruko veće od plate redovnog profesora na Univerzitetu, a za tri puta su veće nego plate ljekara specijalista. Pri tome profesori moraju da drže predavanja, ljekari moraju da liječe, dok poslanici i ministri ne moraju da rade ili se pokazuje da ne moraju raditi – kaže Vukadinović.

Prosječna mjesečna plata poslanika iznosi 1.600 eura, na godišnjem nivou to će poreske obveznike koštati 730.000 eura.

Pink M 

Portal Analitika