Zanimljivosti

Riješite se akni prirodnim putem: Napravite masku od samo jednog sastojka

Zob se oduvjek koristio kao pomoć kod probavnih ali i kožnih problema. Danas postoje čitave kozmetičke linije sa zobom kao aktivnim sastojkom, djelotvornim protiv kožnih problema.
Riješite se akni prirodnim putem: Napravite masku od samo jednog sastojka
Portal AnalitikaIzvor

Kada počne da cvjeta zob može da se kuva kao čaj. Takav čaj se može koristiti kao pomoć kada su pitanju kožne bolesti poput reume i ekcema. Ovaj čaj pomaže i u obnovi iscrpljenog nervnog sistema, povoljno utiče i na smanjenje stresa izazvanog npr. odvikavanjem od pušenja. 

Zob je korisna i za spoljašnju upotrebu, posebno za kožu pogođenu dermatitisom. Daje koži njegovan izgled jer sadrži vitamine B i E koji je održavaju zdravom i hidratantnom. 

Ako imate problema sa aknama, postoje dva načina na koja možete da se izborite sa njima uz pomoć zoba: 

Usitnite zobene pahuljice u mikseru i čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi. Kada koristite masku, zob umočite u toplu vodu i napravite glatku masu od toga. Očistite lice time i isperite ga hladnom vodom. Možete namazati neku hidratantnu kremu nakon toga, al i ne morate jer zob takođe hidrira kožu. 

Druga varijanta je da skuvate zob, sačekate da se ohladi i nanesete na koži gdje su vam mitiseri izraženi, sačekate nekoliko minuta da odstoji a zatim obrišete. 

Osim akni, zob je dobra za njegu suve i iziritirane kože, al i za ublažavanje opekotina od sunca. U kombinaciji sa mlijekom isto može biti prirodni piling za kožu. Sve u svemu, zob je prirodno i savršeno sredstvo za čišćenje osjetljive kože. (super žena)

Portal Analitika