Abiznis

PKCG: Sjutra o preduzetničkom učenju

Međunarodna konferencija, prva po redu, koju organizuje Nacionalno partnerstvo za preduzetničko učenje, održaće se sjutra u okviru Evropske nedjelje vještina stečenih kroz stručno obrazovanje i osposobljavanje.
PKCG: Sjutra o preduzetničkom učenju
Portal AnalitikaIzvor

Iz Privredne komore (PKCG) saopšteno je da se značaj konferencije ogleda u tome što prvi put od svog osnivanja Nacionalno partnerstvo za preduzetničko učenje djeluje u pravcu ključnog promotera uspješnih preduzetničkih priča.

“Cilj je da Crna Gora postane prva nacija sa preduzetničkim učenjem u potpunosti inkorporiranim u sve oblasti sistema obrazovanja i da nacionalni primjeri dobre prakse budu prepoznati na evropskom nivou”, navodi se u saopštenju PKCG, u čijim prostorijama će se održati konferencija.

Događaj ima za cilj promociju primjera dobre prakse i dodjelu nagrada u dvije kategorije, odnosno “Primjeri dobre prakse koji podstiču i promovišu preduzetničko učenje u osnovnim školama i gimnazijama” i “Primjeri dobre poslovne prakse u oblasti unaprijeđenja vještina zaposlenih i mladih”.

“Cilj dodjele nagrada za prvu kategoriju je promocija primjera dobre prakse i unaprijeđivanje preduzetničkih kompetencija učenika kroz sveobuhvatan pristup koji podrazumijeva integraciju preduzetničkog učenja kroz kompletan školski kurikulum, kao i razvijanje preduzetničkih vještina učenika kroz saradnju preduzeća sa školama i univerzitetima”, navodi se u saopštenju.

Cilj dodjele nagrada za drugu kategoriju je, kako se dodaje, promocija primjera dobre poslovne prakse koji treba da doprinesu unaprijeđenju vještina zaposlenih u preduzećima i obezbijede podršku razvoju stručnih i preduzetničkih vještina mladih kroz saradnju preduzeća sa školama i univerzitetima, kao i promociju firmi koje osmišljavaju i primjenjuju takvu poslovnu praksu.

Konferenciju će otvoriti rukovodilac Sektora za obrazovanje PKCG, Mladen Perazić, a prisutnima će se obratiti generalni direktor Direktorata za opšte, srednje stručno i obrazovanje odraslih, Veljko Tomić, kao i Andre Lys ispred Delegacije EU u Crnoj Gori.

Prisutnima će se obratiti i direktor Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Aleksandar Pavićević, koja je ujedno i koordinator Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje, i Kristien Van den Eynde ispred Evropske trening fondacije (ETF), organizacije koja je pružila ekspertsku podršku radu tog tijela.

Konferencija ima za cilj predstavljanje unaprijeđenog modela rada Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje i svih aktivnosti na kojima su njegovi članovi radili, kako bi to tijelo postalo glavni promoter preduzetničkog učenja u Crnoj Gori.

“Uloga i značaj Partnerstva prepoznati su i kroz Strategiju za cjeloživotno preduzetničko učenje u period od prošle do 2019. godine, a naglasak je stavljen na njegovom osnaživanju u pogledu povećanja njegovih nadležnosti, istaknutijeg profila i veće prepoznatljivosti”, rekli su iz PKCG.

Da bi vizija preduzetništva zaživjela u praksi Direkcija za razvoj MSP, kao koordinator Nacionalnog partnerstva za preduzetničko učenje je u saradnji sa ostalim članovima i uz expertsku pomoć ETF-a, a slijedeći preporuke iz SBA izvještaja, zadnjih godinu predano radila na unaprijeđenju postojećeg modela rada Partnerstva, kako bi ono postalo ključni promoter preduzetničkog učenja na svim nivoima obrazovanja.

Ta promjena bila je neophodna kako bi se utemeljila nova epoha rada u ovoj oblasti programske politike i ostvario konkretan uticaj na baznom nivou, kroz nove i sveobuhvatne napore na podsticanju razvoja svijesti i angažmana po pitanju preduzetničkog učenja na svim nivoima obrazovanja i pružanja podrške mjerama i aktivnostima iz Strategije za cjeloživotno preduzetničko učenje 2015-2019.

“Podrška Vlade i svih ključnih aktera uključenih u obrazovne i procese unaprijeđenja preduzetničkih znanja i vještina radu ovog tijela pruža mogućnost da Crna Gora bude prepoznata kao prva evropska zemlja sa pristupom preduzetničkom učenju u potpunosti integrisanim u sve oblasti sistema obrazovanja”, rekli su iz PKCG.

U saopštenju se navodi da će drugi dio konferencije biti posvećen promociji primjera dobre prakse iz zemlje i regiona. Centar za razvoj preduzetničkih kompetencija zemalja jugoistočne evrope (SEECEL) je organizacija koja je prepoznata u ključnim dokumentima EU kao regionalna, evropska i međunarodna dobra praksa. Organizacija sa kojom je Crna Gora u protekli niz godina projektno sarađivala na polju razvoja preduzetničkih kompetencija i ženskog preduzetništva.

Organizaciju će predstaviti direktor SEECEL-a, Efka Heder.

“Na konferenciji će se predstaviti i tim mladih ljudi predvođen prodekanom Ekonomskog fakulteta, Bobanom Melovićem, koji je na međunarodnom takmičenju u vještinama Euroskills 2016 u Geterborgu osvojio zlatnu medalju u disciplini preduzetništvo”, precizira se u saopštenju.

Zadnji dio konferencije je, kako se zaključuje, predviđen za uspješne preduzetničke priče: saradnja sa mladima i podrška njihovom radu, javnog i privatnog sektora, a posebno saradnja sa lokalnom zajednicom, uz prepoznavanje preduzetničkih potencijala žena i mladih, kao i uloga i značaj socijalnog preduzetništva.

Portal Analitika