Fudbal

I Luki Modriću prijeti zatvor!

Porezni skandal koji trese fudbalske zvijezde u Španiji, ali i šire, proširio se i na kapitena hrvatske fudbalske reprezentacije Luku Modrića.
I Luki Modriću prijeti zatvor!
Portal AnalitikaIzvor

Ako je vjerovati katalonskom El Mundu, čije su navode prenijeli ostali mediji u Španiji, Modrić je preko jedne luksemburške firme, kojoj je prodao marketinška prava, izbjegao da prijavi dio prihoda koji je ostvarivao u 2013. i 2014. godini s obzirom na to da je porez u Luksemburgu iznosi oko 1%, a u Španiji 30%, a u nekim slučajevima čak i maksimalnih 51 posto. Računica je tako sasvim jasna, prenose hrvatski mediji.

Uplitanje Modrića u ovu priču samo je nastavak šokantnih otkrića o kojima mediji diljem Evrope pišu već danima, a prema kojima su u porezni skandal uključeni Kistijano Ronaldo, Žoze Mourinho, Mesut Ezil, Pepe, Rikardo Karvaljo, Fabio Koentrao te supermenadžer Žorž Mendes… Svi su oni osumnjičeni da su preko ofšor kompanija sebi ušteđeli velike iznose na ime neplaćenog poreza, a Španiju za iste iznose oštetili.

Čitava skandalozna priča se temelji na istraživačkom radu njemačkih novinara i mreže “European Investigative Collaborations” (EIC). Urednici iz više zemalja su dobili nekoliko miliona dokumenata koji su im ponudili “uvid u fabriku fudbalskog štampanja novca”, kako je to napisao “Der Spiegel” na svojoj internet stranici.

U središtu izvještaja pod nazivom “Football Leaks” dosad su glavne zvijezde bili Ronaldo, Murinjo i Ezil, ali sada se s Modrićem i ostalim igračima Reala taj krug povećava.

El Mundo piše kako je Modrić u ovom slučaju pod istragom vlasti u Španiji još od 18. januara ove godine te dodaju kako im niti španske vlasti nisu otkrile je li Modrić još pod istragom niti su Modrić i njegova supruga Vanja željeli da komentarišu slučaj.

I nije samo Modrić jedini hrvatski fudbaler koji se našao “pod lupom” zbog utaje poreza. Pod sumnjom je i Mateo Kovačić.

“Gazzetta dello Sport” piše da je prilikom transfera iz Dinama u Inter u zimu 2013, 50 posto od 11 miliona eura teškog transfera otišlo firmi “Profoot International Limited” iz Hong Konga!? A ta je firma 2015. prava proslijedila drugoj organizaciji sa istim imenom, sa sjedištem u Velikoj Britaniji. Ako je to tačno, to bi značilo da je Dinamo za Kovačića dobio samo 5,5 miliona.

Bila to istina ili tek senzacionalistička priča Njemaca i Španaca, činjenica je da će tamošnje vlasti sigurno morati istražiti sve detalje ovog slučaja i pokušati da otkriju da li su ove sumnje zaista osnovane.

(Telegraf.rs)

Portal Analitika