Abiznis

Radojević: Monstat očekivao bolju ocjenu od Evropske komisije

Očekivali smo bolju ocjenu u Izvještaju o napretku, koji je nedavno objavila Evropska komisija, izjavila je direktorka Monstata Gordana Radojević u intervjuu Pobjedi.
Radojević: Monstat očekivao bolju ocjenu od Evropske komisije
Portal AnalitikaIzvor

- Posljednji izvještaj EK je na objektivan i realan način predstavio stanje i godišnji napredak u poglavlju 18 za gotovo svaku oblast, s tim da smo shodno ocjenama ,,umjereni nivo spremnosti“, kako stoji i u sažetku Izvještaja o progresu, koji je objavljen sa sajtu EK – kazala je Radojević.

Bez obzira na to, istakla je, obaveza usklađivanja makroekonomske i biznis statistike ostaje do ulaska u EU, jer su završna mjerila za zatvaranje poglavlja 18 u vezi sa tim statistikama. Monstat zajedno sa EU i ekspertima Međunarodnog monetarnog fonda od 2003. godine radi na razvoju sistema makroekonomske i biznis statistike, te stoga danas imamo uspostavljen sistem nacionalnih računa, kao i razvijen obračun bruto domaćeg i bruto nacionalnog proizvoda u skladu sa ESA 2010 metodologijom, kao i drugih makroekonomskih pokazatelja.

Upitana koliko je statistika Monstata pouzdana i tačna, Radojević odgovara da je pouzdana u mjeri u kojoj to zahtijevaju postulate statistike kao nauke.

“Na bazi dosadašnjih kontrola rada Monstata, vrhovno evropsko statističko tijelo - Eurostat je zaključio da su ključni principi proizvodnje zvanične statistike (pouzdanost, tačnost, nepristrasnost, blagovremenost i dr.) garantovani posebnim zakonom, kao i da se primjenjuju u Monstatu. Kao poseban kvalitet zvanične statistike, Eurostat navodi činjenicu da je u Crnoj Gori zakonom obezbijeđena profesionalna nezavisnost Monstata od uticaja političkih, administrativnih i regulatornih organa i tijela, te da se nezavisnost ogleda i u praksi.

Dosadašnje kontrole su, prema njenim riječima, pokazale da Monstat obračunava BDP tačno i u skladu sa međunarodnom metodologijom ESA 2010.

“Nakon obračuna BDP-a, Monstat daje podatke, koji detaljno opisuju postupak i metode obračuna i izvore podatka na više stotina strana, a koje dostavlja Eurostatu na validaciju. Nije se desilo da na obračun BDP-a Crne Gore Eurostat iskaže rezervu, kao ni na ostale makroekonomske podatke koje u redovnoj dinamici dostavljamo Eurostatu”, ističe Radojević.

(Opširnije čitajte u današnjem broju Pobjede)

Foto: Anadolija

Portal Analitika