Fudbal

FSCG: Sedam saveza iniciralo pokretanje zajedničke lige za mlađe uzraste

Na zajedničku inicijativu, danas je u Zagrebu održan sastanak stručnih rukovodstava sedam fudbalskih saveza iz jugoistočne Europe na temu formiranja zajedničke fudbalske lige za mlađe uzrasne kategorije muških i ženskih klubova.
FSCG: Sedam saveza iniciralo pokretanje zajedničke lige za mlađe uzraste
Portal AnalitikaIzvor

Hrvatski nogometni savez ugostio je ugledne predstavnike fudbalskih saveza BiH, Crne Gore, Mađarske, Makedonije, Slovenije i Srbije te se na konstruktivnom sastanku razgovaralo o pokretanju zajedničke lige koja bi za cilj imala razvojni utjecaj i prikupljanje međunarodnog iskustva za fudbalerke i fudbalere mlađih kategorija.

Svi prisutni složili su se oko velikog razvojnog potencijala takmičenja koje bi okupilo sedam zemalja u kojima živi tridesetak miliona ljudi, te je postignut načelni dogovor oko nekoliko ključnih parametara takvog takmičenja. Projekat ovakvog takmičenja prije nekoliko je dana na sastanku Uefine Stručne komisije predstavio tehnički direktor HNS-a Romeo Jozak, a sa stajališta struke Uefa je dala vrlo pozitivan stav.

Zaključno su dogovoreni konkretni idući koraci, uključujući internu analizu ovog okvirnog prijedloga u svakom savezu, o čemu bi se potom dalje razgovaralo na novom sastanku početkom iduće godine.

Portal Analitika