Svijet

Keri: Ljudi, bićemo OK

Odlazeći državni sekretar SAD Džon Keri poručio je američkim saveznicima u Berlinu da ne brinu zbog političkih previranja u Evropi i SAD: "Bićemo OK!".
Keri: Ljudi, bićemo OK
Portal AnalitikaIzvor

Govoreći tokom oproštajne turneje po Evropi, državni sekretar je u glavnom gradu Njemačke pokušao da publiku u kojoj su bile visoke diplomate, uvjeri da će vrijednosti koje dijele sa SAD preovladati.

"Bilo bi neprimjereno da dođem ovde i da ne pomenem neizvjesnost koju ljudi osjećaju o tome kuda idu stvari", rekao je Keri pošto je od ministra inostranih poslova Frank-Valtera Štajnmajera primio Orden Njemačke za zasluge. "Očigledno ima zabrinutosti u političkom korpusu zemalja svijeta", rekao je Keri, navodeći referendum prošlog vikenda u Italiji, britansku odluku o napuštaju Evropske unije i pobjedu Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD. Ponavljajući riječi predsjednika SAD Baraka Obame prošlog mjeseca u Berlinu, Keri je rekao da se svijet suočava s bržiim tehnološkim i ekonomskim izazovima nego u 20. vijeku. " 

Ljudi, uspjećemo, apsolutno sam uvjeren u to!", rekao je on. "Samo moramo ostati sabrani, dosljedni i nastaviti da radimo u istom pravcu". Održavanje dobrih odnosa Berlina i Vašingtona je važno ne samo za te dvije zemlje, rekao je Keri. 

"Taj savez je od ključnog značaja za svakoga na ovoj planeti, zbog onoga što vjerujemo o ljudima, o mogućnostima, o slobodi, i o vladavini prava", rekao je on.

B92.net

 

Portal Analitika