Svijet

Sirijski pobunjenici: Borba za Alep do posljednje kapi krvi

Sirijski pobunjenici saopštili su da će se "do posljednje kapi krvi" boriti za Alep, odbacivši mogućnost da se evakuišu iz istočnog dijela tog grada, o čemu bi Moskva i Vašington trebalo da pregovaraju tokom ove nedjelje. Ruski ministar Sergej Lavrov poručio je da će pobunjenici koji ostanu u Alepu biti tretirani kao teroristi.
Sirijski pobunjenici: Borba za Alep do posljednje kapi krvi
Portal AnalitikaIzvor

"Naši borci neće napustiti istočni Alep i boriće se protiv ruskih i iranskih okupatora do posljednje kapi krvi. Ostaćemo u Alepu i boriti se za njega. Borbe se nastavljaju sve dok ne pobijedimo", rekao je jedan od vođa grupe Džaiš al-Islam Abu Abdel al-Rahman al-Hamui i pozvao međunarodnu zajednicu da "preuzme odgovornost".

Lider pobunjeničke grupe Nuredin al-Zinki Jaser al-Jusef poručio je da su "Rusi ti koji treba da napuste Alep".

0512alep2

Hamui i Jusef su dodali da će prihvatiti samo ulazak konvoja sa humanitarnom pomoći i evakuaciju ranjenika.

Saopštenje pobunjenika došlo je poslije najave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da će Moskva i Vašington tokom ove nedjelje razgovarati o odlasku "svih pobunjenika iz Alepa". Lavrov je rekao da bi razgovori o tome trebalo da počnu u utorak ili srijedu u Ženevi i da je cilj "postizanje sporazuma o evakuaciji pobunjenika i utvrđivanje rute njihovog povlačenja".

Izvor: N1

Foto: Reuters

Portal Analitika