Politika

Belobrov: Rusija bik koji probada rogom

Profesor na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Rusije Juri Belobrov upozrio je na skupu u Podgorici da će pristupanjem NATO-u države Zapadnog Balkana izgubiti nezavisnost i slobodu odlučivanja jer će morati da slijede politiku koja će biti krojena u Briselu i moćnim državama članicama NATO-a.
Belobrov:  Rusija bik koji probada rogom
Portal AnalitikaIzvor

"NATO je kao mišolovka, kad jednom uđete unutra tu ste zaglavljeni i nećete moći da izađete. NATO mašinerija je tako ogromna da će vršiti veliki pritisak na svaku državu članicu koja želi da izađe iz Alijanse da će to biti potpuno nemoguće, da se ta želja ostvari", rekao je profesor Belobrov gostujući na konferenciji "Odnosi NATO Rusija – Implikacije na Balkan".

Podsjećajući na viševjekovno prijateljstvo Rusije i zemalja Balkana, profesor Belobrov je dodao da se na nivou saradnje vlada, nakon pristupanja NATO-u bliski politički odnosi sa Rusijom se mogu pogoršati. 

"Jer ako se uhvatite u koštac sa bikom, očekujte da vas probode rogom, jer će se prema tim zemljama postupati u skladu sa njihovim postupcima. Pod tim mislim da će odnosi biti zadržani. Postojaće, naravno, ali će biti manje predvidljivi i manje srdačni", rekao je on.

NATO, kaže Belobrov šalje „šuplje deklaracije“ i poruku da nema namjeru da počne hladni rat, te da je pokretač razvoja. A, stvarnost je posve drugačija, poručuje Belobrov.

Ocjenama ruskog profesora bio je iznenađen bivši crnogorski ambasador u Sjedinjenim Državama Miodrag Vlahović koji je konstatovao da proces integracije Crne Gore u NATO je pred samim krajem, iako je čitav proces pratio težak rječnik sa ruske strane.

"Uz puno poštovanje uvaženog profesora, nisam siguran da ta vrsta komunikacije i poruka nekoga može da impresionira u Crnoj Gori. Bez obzira na ponekad težak rječnik od zvaničnih i nezvaničnih predstavnika iz prijateljske Ruske Federacije, meni se čini da je proces u Crnoj Gori pred krajem, bez obzira na kašnjenje i sagledivu konfuziju koja je to pratila. Ukoliko se ne dogode neke apsolutno sada nepredvidive situacije, bez obzira što postoje kontinuirani pokušaji da se disturbira politički proces i izazove kriza u našoj zemlji, mislim da ćemo za pola godine moći da govorimo o Crnoj Gori kao najnovijoj članici Sjevernoatlantskog saveza, koja će naravno ostati u prijateljskim i srdačnim odnosima sa Ruskom Federacijom", rekao je Vlahović.

Momčilo Radulović iz Evropskog pokreta Crne Gore kaže da su ga poruke Belobrova više nego iznenadile.

„Odavno nijesam čuo ovakve poruke. Možda bi trebalo da shvatimo jednom da je komunizam umrlo. Profesor je pomenuo da Crna Gora neće biti nezavisna kada postane članica, naravno da neće u tom smislu, nije ni Rusija, nije ni SAD u kontekstu međusobne zavisnosti. Ovo je 21. vijek međusobne zavisnosti svih zemalja, nema u potpunosti nezavisne države bilo gdje u svijetu “, kazao je Radulović i zapitao se baš kao i Vlahović - otkud onda sukob između Rusije i NATO.

Profesor Vlatko Cvrtil iz Hrvatske kaže da je Crna Gora potrebna NATO-u iz geostrateških razloga – kontrole nad istočnim Jadranom, a kada je riječ o geopolitičkim razlozima, ulazak Crne Gore u NATO dodatnu stabilizaciju Balkana.

 
 
 
 
Portal Analitika