Abiznis

EKIP: Poboljšali vrijednosti parametara kvaliteta usluga

Operatori u Crnoj Gori su u trećem kvartalu, u odnosu na prethodni period, poboljšali vrijednosti pojedinih parametara kvaliteta usluga koje nude korisnicima, iako se određeni znatno razlikuju u zavisnosti od operatora.
EKIP:  Poboljšali vrijednosti parametara kvaliteta usluga
Portal AnalitikaIzvor

Iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) su saopštili da su u cilju obezbijeđenja praćenja i unaprijeđenja kvaliteta usluga, propisali parametre kvaliteta i način njihovog mjerenja, u skladu sa najboljom praksom i uobičajenim i tehnološki garantovanim kvalitetom standardne opreme.

“Da bi korisnici mogli da izaberu kvalitetnije elektronske komunikacione usluge i pouzdanijeg operatora, odnosno da bi operatori parametre kvaliteta usluga svoje mreže mogli da uporede sa konkurencijom i preduzmu mjere za njihovo poboljšanje, potrebno je obezbjediti javnu dostupnost informacijama o kvalitetu usluga koje pružaju operatori u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Javna dostupnost informacijama o kvalitetu usluga koje pružaju operatori u Crnoj Gori se, kako su dodali iz EKIP-a, obezbijeđuje tako što operatori elektronskih komunikacionih usluga mjere propisane parametre kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga i izvještaje o izmjerenim vrijednostima parametara kvaliteta usluga objavljuju na svojim internet stranicama i dostavljaju regulatoru.

„Na osnovu dostavljenih izvještaja operatora EKIP priprema uporedni pregled izmjerenih vrijednosti parametara kvaliteta javnih elektronskih komunikacionih usluga u fiksnoj i mobilnoj elektronskoj komunikacionoj mreži i objavljuje ih na svojoj internet stranici”, kazali su iz EKIP-a.

Iz EKIP-a su saopštili da dosadašnji uporedni pregledi parametara kvaliteta usluga pokazuju da on nije ujednačen i da se pojedini parametri kvaliteta znatno razlikuju od operatora do operatora.

Iz EKIP-a, su kada su u pitanju parametri kvaliteta za usluge fiksne telefonije za treći kvartal, naveli da parametar “vrijeme uspostavljanja usluge na fiksnoj lokaciji za 95 odsto uspostavljenih usluga” iznosi jedan dan u mreži M:tel-a, 7,5 dana u mreži Telemacha i 11,78 dana u mreži Crnogorskog Telekoma.

“Parametar 'vrijeme otklanjanja kvara za pristupne linije za 80 odsto kvarova na pristupnoj liniji', se kreće od osam sati kod M:tel-a, 31 sat kod Telemacha, do 32,25 sati kod Crnogorskog Telekoma, dok vrijednost parametra 'vrijeme odziva službe za korisnike' kod Crnogorskog Telekoma iznosi 20 sekundi, kod M:tel-a 28,23 sekundi, dok kod Telemacha vrijeme odziva službe za korisnike iznosi 1,45 sekundi”, dodaje se u saopštenju.

Kada su u pitanju usluge distribucije TV i radio programa (AVM), vrijednost parametra “vrijeme uspostavljanja usluge na fiksnoj lokaciji za 95 odsto uspostavljenih usluga" iznosi dva dana kod Total TV-a i M:tel-a, 7,38 dana kod Telemacha, 7,72 dana kod MKabla i 11,44 dana kod Crnogorskog Telekoma.

“Vrijednost parametra 'vrijeme otklanjanja kvara za pristupne linije za 80 odsto kvarova na pristupnoj liniji' se kreće od osam sati koliko iznosi kod M:tel-a do 36,59 sati kod Crnogorskog Telekoma”, kazali su iz EKIP-a.

Za mobilnu mrežu, parametar ”vrijeme odziva službe za korisnike” u mreži M:tel-a je 28,23 sekundi, Crnogorskog Telekoma 29 seknudi, a kod Telenora 44 sekundi.

“Upoređujući parametre kvaliteta za treći kvartal sa parametrima iz prethodnog perioda možemo da primijetimo da su operatori poboljšali vrijednosti pojedinih parametara kvaliteta usluga koje nude korisnicima”, kazali su iz EKIP-a.

U cilju poboljšanja kvaliteta elektronskih komunikacionih usluga i povećanja njihove raspoloživosti, regulator je od operatora zatražio da omoguće da korisnici smetnje u korišćenju usluga mogu da prijave preko kratkih brojeva iz opsega 127ab.

“Operatori su na osnovu tog zahtjeva omogućili pozive na ove brojeve i odgovarajuće službe za prijem prijave smetnji i njihovo otklanjanje. Smetnja u mreži Crnogorskog Telekoma može se prijaviti pozivom na broj 12711, Telenora na broj 12769, M:tel-a na broj 12768 i Telemacha na broj 12755. Korisnicima je omogućeno da na jednostavan način prijave smetnju tokom čitavog dana. Pozivi na ove brojeve su besplatni za korisnike, nezavisno od načina prijave smetnje i mreže iz koje se prijavljuje smetnja”, objasnili su iz EKIP-a.

Da bi korisnici mogli da izaberu elektronske komunikacione usluge koje im odgovaraju, pored dostupnosti informacija o kvalitetu usluga pojedinih operatora, obezbjeđena je i javna dostupnost cijena elektronskih komunikacionih usluga.

“Operatori su na svojim internet stranicama objavili cjenovnike svojih usluga, a EKIP je u tom cilju razvila veb aplikaciju, Kalkulator koja predstavlja interaktivni alat za poređenje ponuda javnih elektronskih komunikacionih usluga u Crnoj Gori, u dijelu fiksne i mobilne telefonije, usluga pristupa internetu, AVM sadržaja i kombinovanih paketa navedenih usluga”, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika