Kultura

Vukčevićevi "Dječaci" - prvi crnogorski film u Argentini

Film „Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa“ prvo je crnogorsko ostvarenje koje će sjutra biti prikazano u glavnom gradu Argentine, Buenos Ajresu, rečeno je Portalu Analitika iz producentske kuće Galileo.
Vukčevićevi "Dječaci" - prvi crnogorski film u Argentini
Portal AnalitikaIzvor

Projekciju organizuju Ambasada Crne Gore u Argentini i bioskop Cine Gaumont.

- Nakon uspješnog prikazivanja koprodukcije Galileo production-a, Artikulacije, OR-a, Satelitskog programa RTCG, Embrio production-a i Cinnamon production-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i hrvatskog HAVC-a - filma „Dječaci iz Ulice Marksa i Engelsa“ reditelja Nikole Vukčevića u Montevideu, u sklopu Balkan Film Festival-a koji je organizovala Crnogorska zajednica u toj zemlji u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, Crnogorsko-argentinska fondacija organizovala je projekciju filma će u Buenos Ajresu. Zbog velikog interesovanja zakazane su dvije projekcije u 18 i 15, i 20 i 30 časova u bioskopskoj dvorani Gaumont - ističu iz Galilea.

Kako najavljuju, projekciji će prisustvovati crnogorski ambasador u Argentini Gordan Stojović, kao i predstavnici diplomatskog kora u Buenos Ajresu.

- Posebno zadovoljstvo nam pruža činjenica da će ovo biti prvi put da jedan crnogorski film ima premijeru u Argentini, kao i da će značajan broj pripadnika crnogorske zajednice u Argentini imati priliku da pogleda „Dječake“ koji svakom svojom projekcijom otvore nova vrata za naš film - kazao je Milorad Radenović iz Galileo production-a.

0512djecaci1

Oni podsjećaju da je film do sada predstavljen na više od 20 međunarodnih filmskih festivala i smotri u Parizu, Londonu, Dablinu, Los Anđelesu, Las Vegasu, Nju Delhiju, Filadefiji, Firenci, Vankuveru, Madridu, Sankt Petersburgu, Stokholmu, Kotbusu i Kairu. Film je bio crnogorski kandidat za prestižnu nagradu Američke filmske akademije za najbolji strani film - Oskara za 2015. godinu.

U filmskoj priči o osveti oca i prvim ljubavima, uloge tumače: Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana Sofrenović, Emir Hadžihafisbegović, Branka Stanić, Filip Đuretić, Anđela Mićanović, Nebojša Glogovac, Branimir Popović, Julija Milačić, Zoran Dragićević, Mišo Obradović, Slavko Kalezić, Nikola Perišić, Ivo Vukčević, Petar Burić, a specijalni gosti su Damir Urban i Nenad Knežević Knez.

K.J.

Portal Analitika