Kultura

DEUS: Veče Borisa Jovanovića Kastela u podgoričkoj Biblioteci

Knjiga poezije „Pozivno pismo suncu“ Borisa Jovanovića Kastela biće večeras promovisana u kosoj sali Narodne biblioteke „Radosav Ljumović“ od 19 sati, u okviru Decembarske umjetničke scene.
DEUS: Veče Borisa Jovanovića Kastela u podgoričkoj Biblioteci
Portal AnalitikaIzvor

O knjizi će govoriti pisci i publicisti Miraš Martinović, Momir M. Marković i autor, dok će odlomke čitatai Ivana Mrvaljević.

Boris Jovanović Kastel (1971) nerijetko se navodi kao značajan crnogorski pjesnik mediteranske orijentacije, te ugledno ime mediteranskog pjesništva i književnosti bivše Jugoslavije. Objavio je više od dvadeset knjiga poezije i eseja. O njegovoj poeziji objavljena je knjiga izabranih eseja domaćih i stranih pisaca „Mediteranski gospar“ (2009). Uređivao je časopis za književnost „Ovdje2 (2000 - 2003). Kastelovu knjigu poezije na slovenačkom jeziku „Ručak na hridini“ („Kosilo na čeri“) objavila je 2014. slovenačka izdavačka kuća Hiša poezije u ediciji evropskih pjesnika „Poetikonove lire“ kao dio programa koji sufinansira Evropska komisija.

Knjiga poezije „Pozivno pismo suncu“ (2016) objavljena je u biblioteci crnogorske poezije Savremenik Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Podgorice, ovjenčana je prestižnom nagradom Književno pero Hrvatskog književnog društva za knjigu godine van izdanja tog udruženja.

Poezija mu je prevođena na italijanski, engleski, češki, mađarski, albanski, poljski i slovenački jezik. Zastupljen je u antologijama crnogorske, ex-Yu, slovenske i evropske poezije.

K.J.

Portal Analitika