Zanimljivosti

U svemir će se putovati iz Italije

Italija će uskoro dobiti „svemirske luke“ iz kojih će polijetati brodovi ka svemiru, a nalaziće se u Pulji, Sardiniji ili Toskani.
U svemir će se putovati iz Italije
Portal AnalitikaIzvor

U sporazumu koji su potpisali predstavnici Altec-a iz Torina, ekskluzivne italijanske agencije inženjerskih i logističkih usluga za Međunarodnu svemirsku stanicu i razvoj i sprovođenje misija istraživanja planeta, i svemirska kompanija Ričarda Bensona Virgin Galactic predviđa izgradnju „svemirske luke“ u Italiji. Odatle će polijetati brod SpaceShipTwo koji može da ponese osam osoba - šest turista i dva člana posade.

Predstavnik Altec-a Vinćenco Đorđo kazao je kako će prvi turisti iz Italije u svemir krenuti već za dvije, tri godine. Preostaje samo da se odabere jedno od pet potencijalnih mjesta: aerodrom Dećimomanu u Kaljariju, baza San Đusto u Pizi, Dal Molin u Vićenci ili ona u Grotalji kod Taranta.

Proteklog februara javnosti je predstavljen SpaceShipTwo koji će po šest turista voditi do visine od 15 kilometara iznad zemlje, gdje će se priključiti letilici WhiteKnightTwo, a zatim će se odvojiti šatl koji će napraviti suborbitalni let. Putnici će tu moći da posmatraju zakrivljenu liniju Zemlje i pravi tamu svemira, a moći će i da eksperimentišu u odstustvu gravitacije. I sve to po cijeni od oko 235.000 eura.

Izvor: Rainews.it

Foto: Space.com

Portal Analitika