Sci/Tech

Pluton je dobio brata

Astronomi Univerziteta Mičigen pronašli su novu patuljastu planetu na rubu Sunčevog sitema. Njegov „maštoviti“ naziv je 2014 UZ224 i on predstavlja najudaljeniji do sada pronađeni objekat u Sunčevom sistemu, prenosi Dnevnik.hr.
Pluton je dobio brata
Portal AnalitikaIzvor

Otkrili su je astronom Dejvid Gerds i njegov tim uređajem poznatijim kao kamera tamne energije (Dark Energy Camera), koji se koristi i za traženje udaljenih galaksija.

Još 2014. godine Gerds je dao zadatak grupi studenata da, koristeći fotografije s te kamere, pokušaju da pronađu najudaljenije objekte u Sunčevom sistemu.

U osnovi, studenti su posmatranjem fotografije istog područja Sunčevog sistema, koje je snimano nekoliko sedmica za redom, uočili objekte koji se pomijeraju suprotno statičnoj pozadini udaljenih galaksija.

0512planeta1Patuljasta planeta 2014 UZ224 uočen je kao jedina pomična tačka u takvom mozaiku glalaktičke pozadine. Vrti se oko Sunca na prosječnoj udaljenosti od 13,76 milijardi kilometara udaljenosti od Sunca, što je dvostruko više od udaljenosti mnogo poznatije patuljaste planete Plutona.

Novootkrivenom patuljku, potrebno je više od hiljadu godina da napravi krug oko Sunca, odnosno njegova godina traje više od hiljadu zemaljskih.

Pronalazak ove patuljaste planete mogao bi mnogo da pomogne astronomima i u pronalasku misteriozne „devete planete“ Sunčevog sistema, za koji se vjeruje da se takođe nalazi u orbiti oko Sunca ali iza Plutona.

Izvor: Dnevnik.hr/B.V.

Foto: twitter.com, npr.org, umich.edu

Portal Analitika