TV / Film

BERTOLUĆI: Nisam htio da Marija glumi, nego da osjeti poniženje i bijes

Legendarni film „Posljednji tango u Parizu“ Bernarda Bertolućija iz 1972. godine kritičari su tada ocijenili vrhunskim umjetničkim djelom, ali su ga smatrali i kontroverznim - između ostalog zbog najpoznatije eksplicitne scene silovanja.
BERTOLUĆI: Nisam htio da Marija glumi, nego da osjeti poniženje i bijes
Portal AnalitikaIzvor

Nakon što započnu anonimnu vezu koja se bazira na seksualnim susretima, pri čemu ne izmjene ni vlastita imena, Pol (Marlon Brando) siluje Žane (Marija Šnajder). Šnajder je u vrijeme snimanja imala samo 19 godina i rekla je da joj je to iskustvo sa tada 48-godišnjim Brandom bilo traumatizirajuće.

U videu koji je tek nedavno objavljen na internetu, Bertolući priznaje da je pozadina filma još više uznemirujuća. Reditelj je kazao da su on i Brando osmislili scenu silovanja i dogovorili se da Mariji neće otkriti detalje, kako bi njena reakcija bila što vjerodostojnija.

- Scena s puterom je ideja na koju smo Marlon i ja zajedno došli jutro prije snimanja. Bio sam užasan prema Mariji na neki način, jer joj nisam rekao što će se dogoditi - rekao je Bertolući prije tri godine u intervjuu u Francuskoj kinoteci u Parizu, i dodao da je „htio njenu reakciju kao žene, ne kao glumice“.

- Htio sam da reaguje kao ponižena žena. Mislim da nas je mrzila obojicu što joj nismo rekli - kazao je Bertolući.

I dalje se osjeća krivim, ali na kraju nije zažalio zbog te odluke.

- Kako biste dobili nešto, mislim da morate da budete sasvim slobodni. Nisam htio da Marija glumi poniženje ili bijes. Htio sam da to osjeti… i bijes, i poniženje. Zato me kasnije u životu mrzila.

Prije nego što je umrla prije pet godina, francuska glumica otkrila je u razgovoru za Dejli mejl (Daily Mail) kako se istinski osjećala silovano i poniženo.

- Bila sam veoma mlada i praktično bez iskustva da nisam ni shvatala seksualni sadržaj filma. Trebalo je da nazovem agenta ili advokata jer ne možete jednostavno nekoga da prisilite na nešto čega nema u scenariju, ali tada to nisam znala - rekla je i dodala da joj se ni Bertolući ni Brando nisu izvinili nakon snimanja.

Izvor i foto: Jutarnji list/Keystone/Getty Images

Portal Analitika