Sci/Tech

"Windows XP" odavno "ugašen", a njegov udio na tržištu raste

Priča o operativnim sistemima Vindous (Windows) i ne ide onako kako je to Majkrosoft (Microsoft) zamislio.
"Windows XP" odavno "ugašen", a njegov udio na tržištu raste
Portal AnalitikaIzvor

Pomalo nevjerovatno djeluje podatak da je Windows XP treći najpopularniji operativni sistem na svijetu, iako je prošlo gotovo tri godine otkako je i sam Microsoft odlučio da „pošalje u penziju“, jer se na tržištu pojavio 2001. Naime, u aprilu 2014. godine iz Redmonda je poslata poruka kako je Windows XP službeno penzionisan, odnosno da podrška za njega više ne postoji. Logično je u takvim uslovima očekivati da udio na globalnom tržištu pada, ali Windows XP nikako se ne da - ovaj žilavi starac trenutno je na trećem mjestu najpopularnijih operativnih sistema. Njegov udio, prema podacima kompanije NetMarketShare, iznosi 8,63% što je samo po sebi više nego iznenađujuće. Još je frapantiniji podatak da je u novembru zabilježen rast XP OS-a, jer je u oktobru bio na 8,27%.

Nije precizirano da li je rukovodstvo kompanije zadovoljno ovakvim raspletom, iako je Microsoft i dalje apsolutno nedodirljiv kada je u pitanju tržište operativnih sistema. Naime, njihovi moderniji operativni sistemi nisu uspjeli da osvoje korisnike, pa je tako Windows 8.1 iza Windows XP OS-a i njen je udio samo 8,01%. Još gore stoji Windows 8 čiji je udio mizernih 1,96%. I dok se to može razumjeti, jer je globalno nezadovoljstvo „osmicama“ bilo nevjerovatno prošireno, Microsoft će očigledno morati još da pričeka da se Windows 10 popne na pijedestal i zauzme prvo mjesto. Windows 7 već godinama drži vodeću poziciju, što samo dokazuje opštu percepciju koja „sedmicu“ čvrsto drži na tronu najpopularnijeg OS-a, sa 47,17%.

Druga pozicija rezervisana je za Windows 10, koji sad ima 23,72% udjela na tržištu, slijedi neuništivi XP, pa spomenuti 8.1, a na petoj poziciji je Linux sa 2,31%. Apple-ovi Mac OS X 10.11 i Mac OS X 10.12 su iza Linux-a i obije verzije drže 2,21% tržišta.

Izvor i foto: Dnevnik.hr

Portal Analitika