Politika

HLOBENJ: Odluka crnogorske opozicije evropski nezrela

Na istražnim i drugim nadležnim institucijama Crne Gore je da istraže događaje uoči izbora i to uredno ispitaju u skladu sa zakonom, kazao je za Pobjedu ambasador Slovačke u Crnoj Gori Roman Hlobenj.
HLOBENJ: Odluka crnogorske opozicije evropski nezrela
Portal AnalitikaIzvor

- Mislim da ono što organi tužilaštva sada najviše trebaju je prostor za rad, a ono što najmanje trebaju je pritisak, ovakav ili onakav - kaže u on intervjuu za podgorički list.

Ističe da Slovačka očekuje od opozicije u vodećoj kandidatskoj zemlji po pitanju integracije u NATO i EU da se ponaša evropski.

- Ja se ne miješam u unutrašnje stvari Crne Gore. Ako već insistirate, reći ću samo kratko stav Slovačke. Novu Vladu čeka puno posla i puno važnih zadataka. Činjenica da je čitava opozicija odlučila da neće učestvovati u radu parlamenta nije u Bratislavi doživljena dobro. Komesar za proširenje Johanes Han je rekao da je ta odluka crnogorske opozicije evropski nezrela, a on je potpuno u pravu. Tako mislimo i u Slovačkoj. Politička borba se vodi u institucijama kao što je parlament, a ne van institucija ili na ulici. Mislim da opozicija treba da se vrati u Skupštinu, da poštuje volju građana i poštuje te birače koji su glasali za nju, a sami vidite da taj broj nije uopšte mali i ima jaku političku težinu - naveo je on.

Hlobenj dodaje kako Slovačka očekuje od opozicije u vodećoj kandidatskoj zemlji po pitanju integracije u NATO i EU „da se ponaša evropski“.

- Da budem potpuno iskren, sa tačke moje struke - politologije, ja tu ne vidim političku logiku, iako u politici dosta često nema logike. Ako se neko odluči za bojkot, i to je naravno i političko pravo, taj bojkot treba da bude dosljedan, a ne selektivan. Ako nije dosljedan, to onda izaziva sumnje da nijeste politički precizni i principijelni i radite samo to što vam odgovara - zaključuje on.

Više pročitajte u današnjem broju Pobjede

Portal Analitika