Svijet

Renci: Danas podnosim ostavku

Italijanski premijer Mateo Renci priznao je poraz na referendumu, rekao je da preuzima potpunu odgovornost i nakon toga je najavio ostavku.
Renci: Danas podnosim ostavku
Portal AnalitikaIzvor

- Namjeravam da u Kvirinalu podnesem ostavku. Preuzimam punu odgovornost za poraz - rekao je Renci na sinoć održanoj konferenciji za novinare u Rimu.

On je naveo kako će danas sazvati sastanak svog kabineta, te da će kasnije predati svoju ostavku italijanskom predsedniku Serđu Matareli.

Matarela će potom biti u obavezi da posreduje u sastavljanju nove vlade, a ukoliko to ne bude mogao da ostvari, Italija će ići na nove izbore.

Ministar finansija Pjer Karlo Padoan navodi se kao glavni favorit da zamijeni Rencija na mjestu predsjednika Savjeta ministara, kako glasi zvanična titula italijanskog premijera. Ipak, kao bliža mogućnost navodi se da će Matrela ponovo dati povjerenje Renciju za sastavljanje nove vlade.

Rezulati referenduma kojim se odlučivalo o smanjenju predstavnika gornjeg i donjeg doma italijanskog Parlamenta, te većim ovlašćenjima za premijera, pokazali su da skoro 60 odsto građana ne želi takve promjene. Analitičari očekuju kako će Italija sada ući u novi period političke nesigurnosti i ekonomskih previranja.

Renci je doživio težak poraz, je jer prema preliminarnim rezultatima izlaznih anketa instituta „Pijepoli“ protiv ustavnih promjena glasalo između 57 i 61 odsto glasača, dok je za glasalo između 39 i 43 odsto.

Nakon što su Britanci glasali za izlazak iz Evropske unije i Amerikanci izabrali Donalda Trampa za predsjednika, referendum u Italiji, na je kojem pravo glasa imalo skoro 5 miliona građana, smatra se ključnim u ovom trenutku.

Izvor i foto: Rainews.it/B92

Portal Analitika