Društvo

Poznati dobitnici godišnje nagrade za volonterizam

Profesor iz Bara Miodrag Banović proglašen je za volontera godine, a veterinarka iz Nikšića Aleksandra Krivokapić dobitnica je godišnje nagrade za volonterizam, odlučeno je u Asocijaciji za demokratski prosperitet – Zid.
Poznati dobitnici godišnje nagrade za volonterizam
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

ADP - Zid ove godine dodjeljuje godišnju nagradu za volonterizam deseti, jubilarni put, u partnerstvu sa Fondacijom Petrović Njegoš. Nagradu, koja se sastoji od dvije kategorije, tradicionalno dodjeljuju svake godine, povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera, 5.decembra.

Kako se navodi u obrazloženju, volonter godine - mr Miodrag Banović, profesor iz Bara, već 41 godinu neprekidno se angažuje kako bi doprinio opštem dobru, na volonterskoj osnovi.

„Ne samo da se lično angažuje, već svojim primjerom, iako je već u 66. godini života, podstiče veliki broj drugih volontera da se angažuju na poboljšanju življenja u široj društvenoj zajednici. Aktivnosti koje je mr Miodrag Banović realizovao u toku 2016. godine su sadnja maslina oko sportskog centra ‘Topolica’, pružanje pomoći starijima, kontinuirani rad na inkluziji osoba sa invaliditetom, socijalizaciji djece sa invaliditetom. Aktivista je Crvenog krsta i sportista“, kaže se u saopštenju.

Iz Asocijacije za demokratski prosperitet – Zid navode da dobitnica godišnje nagrade za volonterizam - dr. vet. medicine Aleksandra Krivokapić iz Nikšića „svoje znanje i stručnost ne koristi samo da bi zaradila novac, već da bi pomogla svojim, a i našim napuštenim, napaćenim i bolesnim četvoronožnim drugarima“.

„Pomoć nudi nesebično, bez ikakve naknade. Izlazi terenski, dostupna je 24 sata, ona uvijek može i hoće, jer niko drugi neće. Dala je ogroman doprinos u dijelu liječenja i sterilisanja uličnih pasa i mačaka, kao i kućnih ljubimaca. U toku 2016. godine volonterski je obavila 34 sterilizacije, dala 84 vakcine, obezbijedila više od osam liječenja mjesečno, kao i više od pet pregleda mjesečno za štence koji su na udomljavanju i njihovo čišćenje od parazita. Ove godine je bilo više od 10 trovanja pasa, gdje intervencija zahtijeva cjelonoćni rad, praćenje i hlađenje životinje. Više puta je obišla azil, iako nije veterinarka azila“, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Svečana dodjela nagrada biće održana 15. decembra, na dan kada Asocijacija za demokratski prosperitet - Zid obilježava 20 godina rada.

Portal Analitika