Politika

Demokrate: Neprihvatljiv odnos prema zdravstvenim radnicima

Poslanica Demokratske Crne Gore Valentina Minić saopštila je da „DPS cinizam i opšta igranka sa našim osiromašenim građanima nemaju kraja“.
Demokrate: Neprihvatljiv odnos prema zdravstvenim radnicima
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

To, prema njenim riječima, „pokazuje vješta manipulacija javnošću u predizbornoj kampanji“.

Ona je podsjetila da je, 10 dana prije izbora, u emisiji „Debata“ Televizije Crne Gore tadašnja ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević u njenom prisustvu izjavila, a kamere zabilježile: „Strukturne reforme koje su bile u primarnoj zdravstvenoj zaštiti (domovi zdravlja, izabrani ljekar) dale su izvanredne rezultate i istraživanje rađeno ove godine je pokazalo da je zadovoljstvo građana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti preko 90%, a prioriteti Vlade u narednom periodu biće ulaganje u opremu, infrastrukturu, u obuku medicinskog i nemedicinskog kadra, kao i poboljšanje materijalnog položaja svih zaposlenih“.

Minić u saopštenju navodi da je nakon toga u ekspozeu premijera Duška Markovića priznato „da su identifikovani određeni problemi crnogorskog zdravstvenog sistema, a da su najveći: nepouzdano i neefikasno upravljanje finansijskim resursima, liste čekanja i nezadovoljstvo pacijenata, kao i nizak nivo materijalnog položaja u zdravstvu“.

„Što se tiče niskog nivoa materijalnog položaja, vidjeli smo koliko Vladu to potresa kada su poslanici DPS-a, SD-a, Pozitivne itd. 30 septembra 2016. jednoglasno podigli ruku protiv svih zdravstvenih radnika Crne Gore i povećanja nihovih plata, ne mareći što nam istinska društvena elita živi na rubu egzistencije!“, navodi se u saopštenju.

Minić smatra da je Budžet za 2017. godinu, „koji ne planira povećanje zarada ljekarima“, suvišno i komentarisati.

„Samo ću reći da je za Demokrate takav odnos prema onima koji se brinu o zdravlju nacije neoprostiv i neprihvatljiv“, navela je ona.

Minić je zamolila premijera Markovića i bivšu ministarku Kovačević „da u svojim obraćanjima javnosti makar usaglase stavove i konačno rasvijetle misteriju - da li su ili nijesu pacijenti zadovoljni i da li nam primarna zdravstvena zaštita cvjeta ili ne cvjeta?“

„Takođe, molim ministra zdravlja da odgovori: od kojih sredstava mislite da preporodite bolesno zdravstvo? Ko će u njemu ostati da radi? Odakle ćete uvesti kadar koji nam nedostaje? Kada ćete održati riječ i pozabaviti se ‘niskim nivoom materijalnog položaja u zdravstvu’? I kada će građanke i građani dobiti izvještaj o DPS strategiji trodecenijskog uništenja zdravstenog sistema Crne Gore i zdravlja njenih građana?“, zaključuje se u saopštenju Valentine Minić.

Portal Analitika