Abiznis

Salamadija predsjednik Grupacije za prevoz u drumskom saobraćaju

Izvršni direktor kotorske kompanije Autoboka, Veselin Salamadija, izabran je za predsjednika Grupacije za prevoz putnika i tereta u drumskom saobraćaju Privredne komore (PKCG).
Salamadija predsjednik Grupacije za prevoz u drumskom saobraćaju
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz PKCG su saopštili da je za zamjenika predsjednika Grupacije imenovan izvršni direktor cetinjskog Zrnožita, Jovan Kaluđerović.

Salamadija je, na na konstitutivnoj sjednici Grupacije u petak, kazao da na putu evropskih integracija ima dosta posla.

»U susret otvorenom velikom tržištu potrebno je da podignemo konkurentnost naših prevoznika i sačuvamo kadar, a već sada nam nedostaju vozači i automehaničari«, rekao je Salamadija.

Privrednici su na sjednici upozorili na ključne probleme u poslovanju, koji su se uglavnom odnosili na visok iznos osiguranja koji prevoznici plaćaju, ali i na sivu ekonomiju.

Izvršni direktor Eurotransa, Kemal Zekić, naveo je da značajnu biznis barijeru predstavlja plaćanje visokog osiguranja na Kosovu, nakon čega je dobio obećanja predstavnika Ministarstva saobraćaja i pomorstva da će to pitanje biti kandidovano za rješavanje na mješovitoj komisiji sa tom zemljom.

Izvršni direktor Markotursa, Vukosav Marjanović, podsjetio je na problem sive ekonomije i tražio od nadležnih da se toj pojavi »stane na put«. 

Kaluđerović smatra da je potrebno uvesti uslov da strane kompanije moraju da posluju tri godine u Crnoj Gori i iskazuju promet, kako bi dobile CEMT dozvole za otpremanje robe u međunarodnom drumskom saobraćaju. 

Na taj način bi se, kako je dodao, zaštitili domaći prevoznici od nelojane konkurencije iz okruženja, koja je sve prisutnija u Crnoj Gori. 

Menadžer prodaje u MIB Exportu, Jovan Patić, pozvao je nadležne da sprovode češće kontrole legalnosti poslovanja stranih prevoznika u Crnoj Gori. Na sjednici je upozoreno i na neophodnost da prevoznici pravovremeno razdužuju CEMT listove, jer će to biti otežavajuća okolnost za njih da dobiju kritične dozvole za prevoz tereta. 

Mina biznis

Portal Analitika