Društvo

Jovićević: U 92 odsto donijete osuđujuće presude

Saradnja Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i policije je dobra i to na svim nivoima, smatra rukovodilac tog tužilaštva Vesna Jovićević."Sve optužnice koje je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo pred Višim sudom u Podgorici sud je potvrdio, od ukupno podignutih optužnica u odnosu na 92 odsto optužena lica donijete su osuđujuće presude", precizirala je Jovićević.
Jovićević: U 92 odsto donijete  osuđujuće presude
Portal AnalitikaIzvor

„Saradnja Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i policije je dobra i to kako na nivou rada državnih tužilaca sa ovlašćenim policijskim službenicima koji postupaju u konkretnim predmetima, tako i na nivou rada rukovodioca ovog tužilaštva sa Upravom policije, kada su u pitanju pitanja od značaj za uspješnu saradnju ova dva organa“, kazala je Jovićević agenciji MINA .

Ona je ocijenila da su ljudski kapaciteti podgoričkog Višeg državnog tužilaštva zadovoljavajući.

Jovićević je rekla da državni tužioci imaju stručnog znanja i odgovorno vrše tužilačku funkciju, što dokumentuje i Izještaj o radu ovog tužilaštva za prošlu godinu. 

"Sve optužnice koje je Više državno tužilaštvo u Podgorici podiglo pred Višim sudom u Podgorici sud je potvrdio, od ukupno podignutih optužnica u odnosu na 92 odsto optužena lica donijete su osuđujuće presude", precizirala je Jovićević.

Ona je ocijenila da je efikasnost postupanja državnih tužilaca na zavidnom nivou, jer istrage u ovom tužilaštvu traju u prosjeku dva i po mjeseca.

Jovićević je kazala da su na rad državnih tužilaca podnesene samo dvije pritužbe, koje su odbijene kao neosnovane. "Što sve, kada se ima u vidu stvarna nadležnost ovog tužilaštva, odnosno težina krivičnih djela izražena i kroz visinu kazne koja je za njih propisana u Krivičnom zakoniku, jasno i nedvosmisleno ukazuju da Više državno tužilaštvo u Podgorici postupa zakonito, efikasno, ekonomično“.

„A sve uz poštovanje prava okrivljenih na pravično suđenje, ali i poštovanja prava žrtava krivičnih djela, koja su, nerijetko, zbog medijskog favorizovanja prava i položaja učinilaca krivičnih djela, u sijenci poštovanja prava učinilaca krivičnih djela", navela je Jovićević.

Kako je ocijenila, u finansijskim, kao i u istragama koje se sprovode za krivična djela protiv bezbjednosti računarskih podataka, državni tužioci u podgoričkom Višem državnom tužilaštvu raspolažu potrebnim znanjem za rješavanje tih slučajeva. 

"Međutim, kada su u pitanju ova krivična djela, nedovoljan broj stručnih lica i vještaka koji treba da pruže pomoć državnim tužiocima u rješavanju ovih predmeta u postupku izviđaja i istrage, negativno se odražava na blagovremeno i efikasno otkrivanja krivičnih djela i njihovih izvršilaca", ukazala je Jovićević.

Ona smatra da Udruženje državnih tužilaca treba da ima više akrtivnosti po pitanju edukacije državnih tužilaca i kada je u pitanju zaštita „prava“ državnih tužilaca, čime se Udruženje do sada nije bavilo.

Prema riječima Jovićević, državni tužioci dovoljno istupaju u javnosti sa izjavama u vezi postupanja u konkretnim predmetima.

Portal Analitika