Fudbal

Kiša i suze okupljenih na komemoraciji fudbalera Šapekoensea

Fudbaleri poginuli u avionskoj nesreći u utorak ujutru, ispraćeni su u subotu u malom gradu Šapeku, a komemoraciju su obilježile kiša i suze okupljenih ljudi.
Kiša i suze okupljenih na komemoraciji fudbalera Šapekoensea
Portal AnalitikaIzvor

Kovčezi sa tijelima tragično nastradalih fudbalera, trenera i pomoćnog osoblja fudbalskog kluba "Šapekoense", umotana u zeleno-bijele zastave kluba, u pogrebnoj povorci su prenijeta od aerodroma do stadiona, đe su ih vojnici postavili na teren na kome je održana komemoracija. Uprkos kiši, porodica i prijatelji su ispratili fudbalere uz mješavinu jecaja i klicanja.

Na stadionu je, prenose agencije, vladala nevjerovatna tišina kada je stigla pogrebna povorka, koju bi povremeno narušio po neki uzvik "šampioni!", kad god bi se na ekranima, postavljenim na i sa spoljne strane stadiona pojavile slike povorke. 

Neki od prisutnih kazali su da bi prisustvovali ispraćaju fudbalera kakvo god da je vrijeme i isticali da će tom malom mjestu trebati dugo vremena da se oporavi od tragedije. Komemoracija je trajala dva sata u prisustvu brojnih zvanica, a oni koji nisu uspjeli da uđu na stadion, koji ima kapacitet 19.000 pratili su komemoraciju putem velikih ekrana postavljenih sa spoljne strane stadiona.

Međutim, navode agencije, 19 poginulih neće biti sahranjeni u Šapeku, već u rodnim mjestima. Kako se navodi, tim je imao sjajnu sezonu prije nego što se desila tragedija, a očekuje se da na sahranu dođe 100.000 ljudi, što je polovina ukupnog broja stanovnika tog mjesta. 

U padu aviona, koji se desio u poneđeljak uveče, poginula je 71 osoba, a šest je preživjelo. Preživjela su tri fudbalera, jedan novinar i dva člana posade.

Portal Analitika