Svijet

Italijani glasaju o ustavnim promjenama

Biračka mjesta otvorena su jutros u 7 sati po lokalnom vremenu za više od 46 miliona Italijana koji će se izjasniti da li su za predložene izmjene Ustava od ključnog značaja za premijera Matea Rencija.
Italijani glasaju o ustavnim promjenama
Portal AnalitikaIzvor

Glasanje će trajati do 23 sata u Italiji dok je glasanje oko četiri miliona Italijana u inostranstvu završeno u četvrtak uveče.

Današnji referendum za ili protiv izmjena Ustava zemlje može da gurne Italiju u novu krizu i ugrozi njenu budućnost u zoni eura, ali i da joj pruži šansu da poboljša rad vlade i zakonodavstvo.

Za Rencija referendum o ustavnoj reformi biće jedan od ključnih trenutaka u njegovoj političkoj karijeri, pošto će se odlučivati i o njegovoj političkoj budućnosti. Sam Renci je najavio ostavku u slučaju da glasači odbiju prijedlog reformi.

Predložena reforma predviđa drastično smanjenje ovlašćenja Senatu, gornjem domu parlamenta, koji se više ne bi izjašnjavao o povjerenju vladi, ustavnim pitanjima, učešću Italije u EU ili zaštiti jezika manjina. Sa sadašnjih 315 članova koji se biraju direktno na izborima, broj senatora bi se smanjio na 100 koji bi bili imenovani.

Reformom je predviđeno i da se ograniče ovlašćenja regiona i provincija. U Italiji ima 110 provincija koje su teritorijalne organizacije srednjeg nivoa, između 20 regiona i 8.000 opština.

Ishod referenduma je neizvjestan, jer je veliki broj građana neopredeljen. Istraživanja javnog menjenja objavljena dve nedelje pre referenduma, pokazuju da je za pet do osam procentnih poena veći procenat građana koji će glasati protiv, a da je broj neopredeljenih građana veliki.

 

 

IZVOR: Beta

 

 

Portal Analitika