Abiznis

Čeka se dozvola za gradnju dva mosta na autoputu

Ministarstvo saobraćaja podnijelo je zahtjev Ministarstvu održivog razvoja i turizma za dobijanje građevinske dozvole za mostove Preslo i Jabuka, na dionici puta Bar Boljare. Građevinska dozvola traži se i za tunel Preslo. Trenutno se radi na sve četiri sekcije autoputa, danonoćno, u tri smjene. U Crnoj Gori je i građevinski ekspert kompanije CRBC Hou Jin Long, koji je učestvovao u gradnji drugog najvećeg mosta na svijetu.
Čeka se dozvola za gradnju dva mosta na autoputu
Portal AnalitikaIzvor

Hou Jin Long je više od četiri decenije u svijetu građevinarstva. Izgradio je na hiljade kilomatara auto puteva, mostova i tunela u Kini. Iskustvo prenosi i kolegama u Crnoj Gori koji uveliko rade na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar- Boljare. 

“Još dok sam bio dječak čuo sam za Crnu Goru i njene tehničke uslove. Sada ovdje imamo naš prvi projekat – auto put kojim vašu zemlju povezujemo sa Evropom. Što se tiče hidroloških, geoloških aspekata tu postoji sa tehničke strane puno izazova koje moramo prevazići. Nadam se da kroz saradnju sa crnogorskom vladom i zajedničkim prevazilaženjem tehničkih problema možemo na vrijeme završiti izgradnju auto puta”, kazao je on za TV Prva.

Modernizacija Kine počela je 70 tih godina prošlog vijeka. U to vrijeme imali su nekoliko velikih mostova. Trenutno, najmnogoljudnija zemlja na svijetu ima oko 3,5 miliona kilometara autoputeva i 70.000 kilometara magistralnih puteva. Prošle godine imali su pune ruke posla. 

“Do kraja 2015. u Kini je izgrađeno 120 hiljada kilometara auto puteva, 78 hiljada tunela i 80 hiljada mostova. Zainteresovani smo za razradu budućih projekata u Crnoj Gori. Saradnju možemo nastaviti – postoje stručnjaci u Crnoj Gori koji su dobrodošli jer što se tiče industrije auto puta ona će svakako razvijati”, istakao je Long.

A Hou Jin Long radio je na brojnim projektima. Učestvovao je u gradnji drugog najvećeg mosta na svijetu sa kosim zatezačima – Sutong. Most je dugačak preko osam kilomatara, a centralne kule visoke su i do 300 metara.

Poređenja radi most na Moračici – najzahtjevniji objekat na trasi autoputa Smokovac- Uvač-Mateševo biće dugačak kilometar, a nosiće ga stubovi visine 160 metara.

 

Portal Analitika