Rukomet

ĐUKIĆ: Vrijeme je da se talenat pretoči u timsku igru

Jedna ekipa je onoliko dobra kakve rezultate postiže, a ne kakve pojedince ima, i nesporno je da Crna Gora ima izuzetno talentovanu generaciju, ali je vrijeme već jednom da se talenat pretoči u timsku igru. Situacija nije idealna, ali smatram da postoje rješenja i smatram da ćemo uspjeti da ubijedimo igrače da, i u nekim drugačijim ulogama, oni mogu da daju sve za reprezentaciju, i da se tako dolazi do rezultata. Kad se ima rezultat onda više nije važno ko ga je napravio, a kad se nema, isto, po meni, nije važno ko je bio kriv - ja sam kriv, ocijenio je na predstavljanju novinarima novi selektor crnogorske reprezentacije, Dragan Đukić.
ĐUKIĆ: Vrijeme je da se talenat pretoči u timsku igru
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

On je napomenuo da se ne bi prihvatio ponuđenog posla, da nije ubijeđen da „lavovi“ mogu da igraju mnogo bolje nego što je to do sada bio slučaj.

- Smatram da Crna Gora sa igračkim potencijalom i talentom koji posjeduje mora da bude puno bolja nego što je to bila u prethodnim takmičenjima i da nijesam optimista da je to moguće, vjerovatno ne bih sjedio danas ovdje. Situacija je ozbiljna i ne možemo da se sakrijemo iza toga. Situacija u kvalifikacionoj grupi sa neriješenim rezultatom naročito protiv Rusije i rezultatom iz prve utakmice sa Švedskom nam ne daje pravo da možemo da mislimo da čak i kao najbolja trećeplasirana ekipa možemo da prođemo. Znači, za nas je recept vrlo jednostavan - trebamo da idemo u Slovačku u maju, usred sezone bez nekih velikih priprema da se skupimo i odemo tamo da probamo da u te dvije utakmice obezbijedimo sebi pravo na nadu da u junu možemo nešto više da uradimo - kazao je Đukić i dodao:

- Da bi to uspjeli, planirali smo da se okupimo u decembru i da imamo jedno okupljanje na kraju godine u kome ćemo da postavimo neke stvari, temelje budućeg rada, da napravimo jedno upoznavanje sa stručnim štabom, sa nekim možda drugačijim idejama, razmišljanjima, i da onda u januaru pred Croatia cup u Hrvatskoj gdje ćemo igrati dvije utakmice 7. i 9. sa Tunisom i Hrvatskom, postavimo neke temelje igre koje ćemo probati da u maju igramo. Da li će to biti nešto drugačije, da li ćemo uspjeti - ja nekako mislim da svaka nacija, svaka sredina mora da igra u skladu sa sopstvenim mentalitetom, sa sopstvenim potencijalom. Nijesam pristalica da jednostavnim kopiranjem i igranjem nečeg što je trenutno moda u svjetskom rukometu možete nešto da uradite. Smatram da ova sredina i ova generacija ima jedan potencijal koji još nije ni izbliza dotakla i probaću da sa ljudima koji su sa mnom ovdje da iz njih izvučem to - kategoričan je Đukić.

rscg

On je podsjetio na činjenicu da je prethodni sleketor Ljubomir Obradović odradio dobar posao i dodao da sada treba da odu korak dalje kako bi crnogorska reprezentacija bila stalni učesnik velikih takmičenja.

- Moram da kažem da ne smatram da se u prethodnim periodima nije dovoljno dobro radilo, da se nije radilo. Svjesni smo da je ekipa na čelu sa Ljubomirom Obradovićem prošle godine imala jako puno aktivnosti i da je započeto puno stvai u muškim selekcijama, ali smatram da možemo da odemo korak dalje i da možemo da odradimo još nešto više i da CG bude stalno tamo gdje joj je mjesto, da bude stalni učesnik velikih takmičenja da ode jedan korak dalje. Želim da pošaljem jednu poruku, da će crnogorska reprezentacija igrati rukomet koji će biti prepoznatljiv i da će igrati jedan drugačiji sistem, ne samo u igri, nego ćemo probati da postavimo stvari drugačije i kad je u pitanju vizuelni izgled. Još jednom ponavljam, da nijesam optimista ne bih prihvatio da radim jedan ovakav posao, koji je u ovom trenutku, zaista, vruć. Želio bih da crnogorske selekcije generalno gledano igraju jedan rukomet sa sličnom idejom, vizijom, strategijom i to je nešto u čemu ćemo mi iz stručnog štaba pokušati da tu nit izvučemo kroz sve selekcije i da to onda bude prepoznatljiva nota, kako se ne bi desilo da u različitim selekcijama imamo različite odbrambene sisteme, različite načine igre, itd - napomenuo je Đukić.

On pod tim podrazumijeva sistem igre kojim će se u preostale četiri kvalifikacione utakmice ići na pobjedu.

- Kad to kažem, smatram da nećemo Švedsku iznenaditi, ili Rusiju vjerovatno sa zonskim sistemom 6-0 i da nećemo na taj način vjerovatno uspjeti da uradimo ono što svi hoćemo. Kad sam rekao da je gotovo nemoguće da se bude najbolja trećeplasirana ekipa, to znači da jedini način da se plasiramo jeste da vjerovatno pobijedimo u sve četiri utakmice. Mogu vam reći da ćemo na tome da radimo svakog trenutka koji provedemo zajedno, a i neko vrijeme koje ne budemo zajedno, jer smatram da je način rada danas, u savremenom rukometu mnogo drugačiji nego prije desetak ili više godina, da je period velikih dugotrajnih priprema iza nas, igrači nam dolaze neki 30, neki 28, 29 decembra, a mi planiramo da radimo ta tri dana pred Novu godinu i tri dana pred kup i nijesam siguran da takvim sistemom rada, ako samo čekamo reprezentativna okupljanja, možemo nešto da uradimo. Kad govorim o sistemu koji planiramo da sprovedemo, on zahtijeva i adekvatan odgovor igrača, zahtijeva da u te naše ideje ubijedimo ljude sa kojima radimo i u nekom periodu između okupljanja, to je naš zadatak. Moj prvi zadatak od današnjeg dana je da kontaktiram sve igrače koji su nosili dres reprezentacije u posljednjim godinama i neke koji nijesu i da vidim kako oni gledaju na to i da im izložim svoje planove i da vidim što od toga možemo dobiti. Znači, prije nego što se okupimo moramo da imamo jasnu sliku kako i što dalje - podvukao je novi selektor „lavova“.

rscg3

Đukić je, odgovarajući na pitanje da li će možda računati i na aktere incidenta nakon kojeg je prethodni selektor Ljubomir Obradović podnio ostavku, kazao da svaki reprezentativac mora poštovati kodeks predstavljanja svoje države.

- To znači i kada ima dres na sebi, a možda i više onda kada ga ne nosi. Crna Gora ima mlade igrače, koji se nalaze u procesu sazrijevanja, a odrasli moraju da imaju razumijevanja za djecu. Ne kažem da su mali i da ne znaju svoje postupke, ali smatram da moramo da imamo razumijevanja. Moramo da postavimo neke granice, a u sportu se one znaju. Mi nikome ne sudimo, ali svako mora da odgovara za svoje postupke - naglasio je Đukić.

On je takođe dodao i to da Crna Gora nije Sovjetski savez da bi se olako odricala igrača.

- Mi nijesmo Sovjetski savez, nemamo 250 miliona stanovnika da bismo se odrekli bilo koga - i starijih i mladih, i visokih i niskih - moramo da vodimo računa o svakom pojedincu, i o onima koji nose, i o onima koji su nosili dres reprezentacije. Trudiću se da u reprezentaciji budu najbolji, ali to nosi određenu odgovornost - zaključio je Đukić.

Prvi njegov zadatak će biti da obavi razgovore sa svim potencijalnim kandidatima za nacionalni tim. Selektor Đukić Blažo Lisičić, legenda crnogorskog rukometa, a ujedno i povratnik na mjesto direktora nacionalne selekcije, već su počeli da rade na tome.

Ana POPOVIĆ

Foto: Ivana Božović

Portal Analitika