Politika

Bulatović: Izdvojiti više novca za rehabilitaciju i zapošljavanje OSI

Povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom (OSI), Demokratska Crna Gora još jednom koristi priliku da skrene pažnju javnosti na nepovoljan položaj naših sugrađana. Iako je broj zaposlenih, kao i broj studenata sa invaliditetom u Crnoj Gori povećan, brojni problemi u ovoj oblasti ostaju neriješeni.
Bulatović: Izdvojiti više novca za rehabilitaciju i zapošljavanje OSI
Portal AnalitikaIzvor

-Prije svega, napominjem da se Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom ne sprovodi u potpunosti, niti na zadovoljavajući način, što je konstatovala i sama Državna revizorska institucija, utvrdivši da državni organi nijesu bili dovoljno efikasni u sprovođenju Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica sa invaliditetom i Akcionog plana Strategije za integraciju osoba sa invaliditetom za 2014-2015. godinu. Još jedan od problema je to što vlast ni nakon sedam godina ne pokazuje ni najmanju namjeru da riješi problem nenamjenskog utroška novca iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom. Ipak, ono što posebno bode oči i što vidi svaki građanin Crne Gore jeste nepostojanje volje da se sprovede arhitektonsko prilagođavanje radnih mjesta, iako je ova mjera propisana zakonom i u nekim situacijama predstavlja osnovni preduslov za zapošljavanje osoba sa invaliditetom- istakla je Borka Bulatović, članica Predsjedništva Demokratske Crne Gore u izjavi dostavljenoj Portalu Analitika.

Iako je, dodaje,  povećan broj studenata sa invaliditetom na crnogorskim fakultetima, ni na tom planu gotovo da nema napretka.

-Naime, fakulteti su i dalje arhitektonski neprilagođeni, nema asistencije u nastavi, gestovnih tumača, dostupnog prevoza, a studentima s oštećenjem vida literatura se i dalje ne prilagođava. Univerzitet Crne Gore je svojim Statutom obavezao univerzitetske jedinice da studentima s invaliditetom prilagođavaju način i vrijeme polaganja ispitnih i predispitnih obaveza, ali suštinska jednakost među studentima nije postignuta. U tom smislu, ističem da je neophodno raditi na poboljšanju pravne regulative u ovoj oblasti, a posebno na njenom pravilnom sprovođenju. Demokratska Crna Gora poziva Vladu da pokaže posebnu posvećenost i senzibilitet prema osobama sa invaliditetom, da opredijeli značajno veći iznos za mjere i aktivnosti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja osoba s invaliditetom u cilju pune implementacije zakona i namjenskog utroška sredstava, i da se barem u ovoj oblasti ostavi demagogije i lažnih obećanja- naglasila je Bulatović.

Portal Analitika