Politika

Velić: Održivi razvoj jedini garant očuvanja kulturne baštine

Hrvatska građanska inicijativa će insistirati na izraditi srednjoročnog, kao i godišnjeg programa za obnovu i očuvanje kulturne baštine, jer samo kroz održivi razvoj turizma u Kotoru se na kvalitetan način može upravljati prirodnim i kulturnim resursima i obezbjediti njihova puna zaštita, kazala je Ljiljana Velić, predsjednica OO HGI Kotor.
Velić: Održivi razvoj jedini garant očuvanja kulturne baštine
Portal AnalitikaIzvor

 „Razvoj turizma u Kotoru mora imati i pretpostavke odgovornog turizma, a to podrazumjeva upravljanje resursima koji će se sačuvati za buduće generacije. Kotorske gradske zidine građene  i dograđivane kroz stoljeća za potrebe odbrane grada, ugrožene su zubom vremena i neadekvatnom brigom. Obnova je zahtjevna i kompleksna i traži mnogo više od hitnih intervencija“, ocijenila je ona.

Velić kaže da je za očuvanje kompleksa gradskih zidina, koje su od velike arhitektonske i  estetske vrijednosti, potreban aktivan i kontinuiran rad na trajnom čuvanju i obnovi ove neprocjenjive materijalne kulturne baštine.

„Hrvatska građanska inicijativa će insistirati na izradi srednjoročnog programa obnove u razdoblju od pet godina kao i godišnjeg programa. Nakon ocjene stanja srednjoročnim programom  treba utvrditi pregled aktivnosti tokom obnove, procjenu sredstava potrebnih za sprovođenje obnove i dati prikaz potrebnih intervencija uz suradnju s stručnjacima iz područja graditeljske baštine. Godišnje aktivnosti treba sprovoditi po odobrenim projektima uz utvrđena i obezbjeđena financijska  sredstva“, naglašava Velić.

Prema riječima Velić, prihode, koji se ostvaruju prodajom ulaznica za obilazak gradskih zidina, osim za tekuće izdatke, treba koristiti za finansiranje izrade studija, programa i tehničke dokumentacije za pripremne radove, nadzor i praćenje rokova izvođenja radova, „jer održavanje zidina zahtjeva mnogo više od uklanjanja rastinja i održavanja čistoće“.

Portal Analitika