TV / Film

„The Accountant“ u režiji Gejvina O'Konora: Smrtonosni digitron

Ubjedljivi Ben Aflek ušao je pod kožu čovjeka kom je potrebna jedna noć da savlada planinu računovodstvenih knjiga i svega nekoliko sekundi da čitavu sobu prekrije mrtvim tijelima.
 „The Accountant“ u režiji Gejvina O'Konora: Smrtonosni digitron
Portal AnalitikaIzvor

Piše: Marija IVANOVIĆ

Zaboravite na računovođu sa debelim naočarima-teglama zbog kog je pao Al Kapone. Čovjek-digitron iz filma „The Accountant“ reditelja Gejvina O'Konora  je mnogo smrtonosniji. Jednako je ubitačan za papirologiju i ljude koji mu se zamjere.

Potrebna mu je jedna noć da savlada planinu računovodstvenih knjiga, ispod koje bi običan čovjek proveo godine, ali i svega nekoliko sekundi da čitavu sobu prekrije mrtvim tijelima. Problem je samo u sljedećem: naša smrtonosna računaljka ima visoko razvijeni autizam. Može da nacilja lubenicu i upuca je snajperom sa beskonačne udaljenosti, a potrebna mu je „puškica“ kad pogađa emotivne reakcije svojih sagovornika.

Na sreću ljubitelja dobrog trilera, Ben Aflek nije odigrao autističnog računovođu kao Betmena i ostale bijesne i napucane likove koje ne prestaje da arhivira posljednjih godina. Naprotiv: ulogom u filmu „The Accountant“ iskupio se za svu golgotu koju nam je priredio u velikom ovogodšnjem promašaju, filmu „Batman v Superman: Dawn of Justice“.

Ubilačka mašina: Kako računovođa, još sa autizmom, može da bude mašina za ubijanje? Reditelj daje vrlo ubjedljiv odgovor preplićući četiri linije naracije koje grade studiju vrlo zanimljivog karaktera. Film počinje flešbekom: prikazuje posjetu specijalnoj ustanovi za osobe sa poteškoćama u razvoju. Računovođini zabrinuti roditelji traže način da mu pomognu da ima normalan život. Poslije scene sa slagalicom, jasno je kako je to malo moguće.

Autistični dječak sklapa puzle i ne može da završi sliku Muhameda Alija zbog toga što mu fali jedan dio. Počinje da se udara i vrišti: „Moram da završim, moram da završim!“ Ne vidi djelić koji fali. Sa poda ga podiže autistična djevojčica, dodaje mu posljednji dio slagalice i napad prestaje. Proći će još dosta minuta filma dok ne shvatimo koliko je ovaj gest bio važan za njegov život.

Simbol slagalice: Slagalica može da posluži kao savršen simbol O'Konorovog filma. Prateći četiri priče, slažemo djeliće koji nedostaju i dolazimo do razrješenja. Sve vrijeme nam fali jedan ili dva djelića dok pratimo dvije prošlosti (zatvor i djetinjstvo) i sadašnjost, a ponekad imamo i neki viška. Na primjer, film bi bio za tri klase bolji da je izostao narativni rukavac posvećen specijalcima koji tragaju za misterioznim računovođom – čak iako ovdje glavnog lika igra uvjerljivi Džej Kej Simons.

S druge strane, neubjedljivosti ne prave prevelike turbulencije. Akcija je dovoljno dobra da ne ostavlja mjesta za preveliko razmišljanje unaprijed i hvatanje klišea. Pritom, reditelj je umetnuo dovoljno sitnih, zanimljivih detalja koji lijepo grade mozaik računovođinog svijeta. Od njegove strasti prema slikarstvu, preko odnosa sa militarističkim ocem, do stripa Supermena i recitovanja pjesme „Solomon Gundy“, sve je tu da nas ubijedi da ovaj čovjek zaista postoji i razmišlja / osjeća na ovaj način. O'Konor je opet uspio, kao u sjajnom filmu „Warrior“, da od jednostavne priče napravi pripovijest za pamćenje.

Na kraju svi djelići slagalice dolaze na svoje mjesto. Rezultat je film koji ima mana i jedan predvidljivi obrt, ali drugi, u finalu, iskupljuje se za nekoliko mršavih motiva. U finišu se vidi da slagalica nije zahtijevala napor „levela“ složiti sliku Džeksona Poloka, kog tako obožava naš računovođa. Ali, pogledali ste oldskul film, dobru mješavinu drame i akcije, spoj Džona Neša i Džejsona Borna (matematički princ sa kalašnjikovim!)i zadovoljni išetali iz bioskopa.

Prva postavka: Gibson i braća Koen: Scenario filma „The Accountant“ je godinama bio na vrhu liste najboljih neadaptiranih tekstova. Poslije 2011, kada je Blacklist skrenuo pažnju na kvalitet priče, počeli su da se interesuju mnogi autori. Među prvima su bili braća Koen. Itan i Džoel su vidjeli Mela Gibsona u glavnoj ulozi. Na kraju je projekat pao u ruke O'Konoru i Afleku.

Režija:Gejvin O'Konor.Uloge:Ben Aflek, Ana Kendrik, Džej Kej Simons, Džon Litgou, Džon Berntal, Džefri Tambor. Trajanje:128 min (Objektiv)

 

Portal Analitika