Politika

Čestitke Markoviću povodom stupanja na dužnost

Premijer Duško Marković primio je prethodnih dana, povodom stupanja na tu dužnost, veliki broj čestitki iz zemlje i inostranstva, saopšteno je iz kabineta predsjednika Vlade.
Čestitke Markoviću povodom stupanja na dužnost
Portal AnalitikaIzvor

Premijer Državnog Savjeta Kine, Li Kećjang, poželio je Markoviću puno uspjeha na toj važnoj poziciji.

„Kineski premijer je ocijenio da se diplomatski odnosi dobro razvijaju, i da je čvrsto uzajmno političko povjerenje i plodna saradnja u raznim oblastima između Kine i Crne Gore pozitivan primjer ravnopravnih tretmana i prijateljske saradnje između velike i male zemlje“, kaže se u saopštenju.

Čestitku Markoviću uputio je i predsjednik Vlade Ruske Federacije, Dmitrij Medvedev.

„Čestitam Vam stupanje na dužnost predsjednika Vlade Crne Gore. Vjerujem da će Vaše djelovanje doprinositi unaprjeđenju konstruktivne rusko-crnogorske saradnje”, navodi se u čestitki Medvedeva-

Predsjednik Vlade Italije, Mateo Renci, izrazio je uvjerenje da će se odlični odnosi dvije države dodatno unaprijediti i proširiti u svjetlu integracije Crne Gore u Evropsku uniju (EU).

“Na tom putu imaćete čvrstu podršku moje zemlje”, poručio je Renci.

Predsjednici Evropskog savjeta i Evropske Komisije, Donald Tusk i Žan-Klod Junker, uputili su Markoviću
čestitke povodom formiranja nove Vlade i njegovog imenovanja na dužnost premijera.

„Naredni period nudi pregršt mogućnosti za novu Vladu kako bi nastavila dalji napredak na putu članstva u EU. U tom kontekstu, očekujemo Vašu kontinuiranu posvećenost sprovođenju ključnih reformi iz domena EU, uključujući vladavinu prava, što je u interesu Vaše zemlje i centralno pitanje na njenom integracionom putu”, kaže se u čestitki evropskih zvaničnika.

Navodi se, između ostalog, i da je Crna Gora važan partner EU u regionu, i izražava spremnost za nastavak bliske saradnje u narednom periodu.

Premijer Slovenije Miroslav Cerar je crnogorskom kolegi uputio iskrene čestitke i poželio mun uspjeh u pregovaračkom procesu sa EU.

„Raduje me da smo u deset godina nezavisnosti vaše države uspjeli da uspostavimo razgranatu saradnju na svim područjima. Siguran sam da će naša saradnja, u okviru vođenja crnogorske Vlade, doprinijeti napretku i blagostanju obje države”, naveo je Cerar u čestitki.

Člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je da je uvjeren da će Marković ukazano povjerenje odgovorno iskoristiti, i svojim budućim radom doprinijeti daljem jačanju stabilnosti i saradnji u regionu.

„Siguran sam da će rad i ove Vlade biti označen novim iskorakom Crne Gore na njenom evropskom putu”, dodaje se u čestitki Čovića.

Prvi potpredsjednik kosovske Vlade, Hajredin Kuči, naveo je u čestitki Markoviću da je uvjeren da će dvije države nastaviti konstruktivnu saradnju i u mandatu nove Vlade.

“Vaša uloga u jačanju vladavine prava u Crnoj Gori rezultirala je snaženjem odnosa Crne Gore i EU, i predstavlja model na koji se ugledamo na našem putu ka članstvu u Uniji”, poručio je Kuči.

Kako je saopšteno iz Markovićebog kabineta, čestitke su stigle i od ambasada i visokih predstavnika međunarodnih organizacija u Crnoj Gori, čelnika opština, kompanija, vjerskih zajednica, organizacija civilnog sektora, kao i od velikog broja građana.

„Predsjednik Vlade Duško Marković zahvaljuje na upućenim čestitkama, u uvjerenju da će Vlada nastaviti da unapjređuje dobre odnose sa međunarodnim partnerima i da bude bude snažan oslonac daljem prosperitetu Crne Gore i njenih građana“, kaže se u saopštenju.

Portal Analitika