Abiznis

Za rekonstrukciju puta Lubnice - Jezerine 34,7 miliona EUR

Predstavnici Ministarstva saobraćaja i sarajevske kompanije Euro-Asfalt potpisali su danas Ugovor o izgradnji tunela i rekonstrukciji puta Lubnice - Jezerine, a vrijednost ugovorenih radova je oko 34,7 miliona EUR.
Za rekonstrukciju puta Lubnice - Jezerine 34,7 miliona EUR
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz Ministarstva, ugovor je sa predstavnicima sarajevske firme potpisao ministar Osman Nurković, koji je kazao da je zadovoljan što na samom početku mandata pristupaju realizaciji jednog tako važnog projekta.

Prema njegovim riječima, radi se o projektu od neprocjenjivog značaja, ne samo za beransku, već i za opštine Rožaje, Petnjica, Plav, Andrijevica i Gusinje.

„Putovanje od Berana do Kolašina skratiće se za preko 40 kilometara. Očekujemo da ova saobraćajnica utiče na bolju povezanost i dostupnost Bjelasice i Komova, što će posebno imati efekta kada je u pitanju turizam u ovoj regiji, u prvom redu se to odnosi na Ski centar na Bjelasici“, istakao je Nurković.

Iz Ministarstva podsjećaju da je Prostornim planom Crne Gore do 2020. godine, put Berane-Kolašin, dug 22,6 kilimetara, planiran kao regionalni.

„Do sada je na ovom putu izvršena rehabilitacija na dionici Jezerine-Kolašin 2010. godine, u dužini od devet kilometara i vrijednosti radova 890 hiljada EUR, i rekonstrukcija dionice Berane-Lubnice u dužini od 10,3 kilometra koja je završena 2015. godine za iznos od 6,5 miliona EUR“, kaže se u saopštenju.

Preostalo je, kako se navodi, da se rekonstruiše dionica Lubnice-Jezerine u dužini od 14,4 kilometra, na kojoj je planirana izgradnja novog tunela u dužini od 2,8 kilometara.

„Vrijednost radova je oko 34,7 miliona EUR, bez PDV-a, a sredstva su opredijeljena iz kredita EBRD-a. Rok za izvođenje radova je tri godine od uvođenja izvođača u posao“, kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će na toj dionici biti potreban proboj skoro tri kilometara dugog tunela na Vranjaku, ispod prevoja koji se nalazi na 1,9 hiljada metara nadmorske visine, a u planu je izgradnja i oko 150 metara dugog mosta.

Portal Analitika