Rukomet

ADŽIĆ pred EP: Cilj plasman u drugu fazu takmičenja

Idemo na deveto takmičenje zaredom. Drago mi je da reprezentacija Crne Gore i ženski rukomet ima svoj pravi put i da je ostala na njemu i siguran sam da ćemo i u narednom periodu biti učesnici velikih takmičenja i da ćemo na taj način stvarati neke nove kvalitete i nove generacije koje će moći da zadrže ženski rukomet na ovom nivou kakav je bio u prethodnim olimpijskim ciklusima, kazao je selektor „zlatnih lavica“, Dragan Adžić, na današnjem posljednjem presu pred odlazak na Evropsko prvenstvo.
ADŽIĆ pred EP: Cilj plasman u drugu fazu takmičenja
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Adžić je istakao da je crnogorska reprezentacija jedina koja se stvara na velikim takmičenjima.

- Mi smo jedina reprezentacija na ovom takmičenju koja se stvara na takmičenjima. Nijedna reprezentacija, nijedna velika rukometna sila nema potrebu za tim da na takmičenjima stvara reprezentaciju. Mi moramo. Druge mogu fino da zamijene neku od 30, sa nekom od 28 ili 27 godina, itd, a mi moramo da stvaramo. Do sada smo u tome uspijevali, vjerujemo i da ćemo u narednom periodu, i na tom putu je ovo najizazovnije takmičenje, prvo gdje imamo pet, šest igračica koje treba da nose igru, a kojima će to biti praktično prve utakmice na velikim takmičenjima - podvukao je Adžić.

On je naglasio da bi crnogorske rukometašice plasmanom u drugu fazu dobile još tri utakmice i neprocjenjivo iskustvo, a time i napravile korak ka velikim rezultatima u narednom periodu.

- Plasman u drugu fazu apsolutno bi bio zadovoljavajući i u fonu ostvarenja zacrtanog cilja, a to je nastup na Igrama u Tokiju. U tako jakoj konkurenciji, sa podmlađenim sastavom i problemima koje smo imali i u ovom sastavu plasman u drugu fazu i prvi šešir u baražu za Svjetsko prvenstvo bio dobar rezultat - kazao je Adžić.

rscg2

On je uvjeren da će se sa šampionata Starog kontinenta vratiti uzdignuta čela.

- Vjerujem u njih, apsolutno sam zadovoljan njihovom energijom, i tim što su pružile do sada. Svjesni smo iskustva i nesikustva, ali i nekog potencijala koji je ispred mene u liku tih 17 djevojaka. Znamo svoj put i vjerujemo da ćemo se vratiti uzdignuta čela sa Evropskog prvenstva i da ćemo napraviti taj prvi korak ka stvaranju reprezentacije koja može biti konkurentna u ovom olimpijskom ciklusu sve većoj i jačoj konkurenciji u Evropi - zaključio je Adžić.

Kapiten reprezentacije, Milena Knežević, kazala je da reprezentacija u Švedsku putuje da pruži maksimum i da se predstavi u što boljem svjetlu.

- Idemo na EP u promijenjenom i podmlađenom sastavu. Idemo da se borimo i damo maksimum, vjerujem da će nam se to vratiti na pravi način. Ne obećavamo ništa, osim velike borbe i želje za igrom i da se pokažemo u što boljem svjetlu - kazala je Knežević.

Desni bek, Đurđina Malović, vjeruje da će crnogorska reprezentacija i na EP u Švedskoj dati maksimum.

djina-milena

- Dobro smo se spremale, imale smo treninge i kontrolne mečeve sa Slovenijom i Hrvatskom. Na startu igramo sa Danskom, koja praktično igra kao pred svojim navijačima i biće izuzetno motivisana. I ostale dvije rerezentacije su izuzetno kvalitene, ali idemo korak po korak. Vjerujemo u ono što radimo i očekujemo najbolji mogući rezultat - kazala je Malović.

Boje Crne Gore na šampionatu Starog kontineta u Švedskoj (4-18. decembra) braniće sljedećih 17 rukometašica:

golmanke: Marina Rajčić i Ljubica Nenezić

krila: Majda Mehmedović, Ivona Pavićević, Itana Grbić, Dijana Ujkić i Sanja Premović

bekovi: Milena Raičević, Đurđina Jauković, Đurđina Malović, Jelena Despotović, Ivana Božović, Andrea Klikovac  i Jasna Boljević

pivotkinje: Suzana Lazović, Ema Ramusović, Bobana Klikovac

Crnogorska reprezentacija otputovaće sjutra, a prvu utakmicu na prvenstvu Evrope odigraće 5. decembra protiv Danske (20.45).

Nakon toga uslijediće dueli sa Češkom i Mađarskom.

A.P.

Portal Analitika