Svijet

Rešetnjikov: Da smo htjeli, prevrat u Crnoj Gori bi uspio

Smijenjeni direktor Ruskog Instituta za strateška istraživanja (RISI) Leonid Rešetnjikov rekao je da Rusija jeste bila zainteresovana za izbore u Crnoj Gori.
Rešetnjikov: Da smo htjeli, prevrat u Crnoj Gori bi uspio
Portal AnalitikaIzvor

Međutim, on je demantovao optužbe da je Rusija umiješena u pokušaj državnog udara.

U intervju za novi ''Nedeljnik'', Rešetnjikov je kazao da bi Rusija, da je htjela da izvrši prevrat u Crnoj Gori, u tome i uspjela.

"Izbori u Crnoj Gori su zaista stvar za koju je Rusija zainteresovana. Ne možemo da budemo ravnodušni prema sudbini bratskog slovenskog pravoslavnog naroda. Vidimo na koji način Đukanović vodi Crnu Goru, zbog čega kritikom i principijelnim odnosom Rusija demonstrira podršku onim djelovima crnogorskog društva koji se tom putu suprotstavljaju", rekao je Rešetnjikov za beogradski list. 

On je, međutim, naglasio da o pokušaju preverata uz učešće Rusije "ne može biti ni riječi". 

"Ukoliko bi Rusija odlučila da tako nešto uradi taj pokušaj bi sigurno bio uspješan", dodao je. 

Rešetnjikov, koji početkom 2017. odlazi sa dužnosti, rekao je da pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD "daje određenu nadu da će se odnosi Rusije i SAD poboljšati". 

On je, takođe, rekao da će "ako Tramp nastavi da insistira na predizbornim načelima... pažnja koju će posvećivati marionetama na Balkanu slabiti" pa će "samim tim patriotske države Balkana imati više šansi da savladaju otpor svoje rastuće korumipirane elite i vrate narode na pravi put istorijskog razvoja". 

Govoreći o rezultatima izbora u Moldaviji i Bugarskoj, Rešetnjikov je rekao da je "ne samo u tim zemljama već i u Mađarskoj, Slovačkoj, Srbiji i drugim, u posljednje vrijeme znatno porasla potražnja za samostalnim i patriotski nastrojenim političarima koji imaju pozitivan odnos prema ideji saradnje sa Rusijom". 

"Na tom talasu su pobijedili Igor Dodon i Rumen Radev. Naša je želja da i srpski narod pronađe takve političare i da ih podrži", dodao je Rešetnjikov za Nedjeljnik. 

Rešetnjikov se kao direktor RISI od 2009. godine aktivno bavio Balkanom i otvorio je ogranak RISI u Beogradu. Oštro je kritikovao Zapad i orijentaciju Srbije i drugih balkanskih zemalja, posebno Crne Gore, ka EU. 

Smijenjen je početkom novembra, ukazom predsjednika Rusije Vladimira Putina. Na njegovo mjesto, od 4. januara dolazi doskorašnji šef ruske obavještajne službe Mihail Fradkov. (beta)

Portal Analitika