Društvo

Rakočević deseti laureat priznanja “Mont Press Photo”

Laureat nagrade Mont Press Photo 2016 je Balša Rakočević iz Podgorice, odlučio je žiri Mediteranskog centra fotografije koji već šestu godina zaredom, a ukupno deset tokom 16-godišnjeg postojanja, dodjeljuje ovo prestižno priznanje namijenjeno najzaslužnijim za doprinos razvoju crnogorske novinske fotografije u godini na izmaku.
Rakočević deseti laureat priznanja “Mont Press Photo”
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

“Fotografija je moćna poruka. Objavljena u printanim medijima dobija još veću snagu. Čitalac vidi i samim tim zna da se snimljeni događaj zaista i desio, da je fotoreporter to snimio. Zajedno sa novinarima koji pišu, fotoreporteri imaju,imaju jedinstvenu priliku da upoznaju javnost sa događajem ali i jedinstvenu odgovornost“, bila je poruka predsjednika Mediteranskog centra fotografije Anta Bakovića na svečanoj dodjeli priznanja mladom umjetniku iz Podgorice diplomcu Fakulteta dramskih umjetnosti na Cetinju.

Svečanost MCF-a održana je tradicionalno u konobi Spilja u Starom Baru.

balsa1

„Sa željom da podstiče profesionalan rad novinskih fotografa Crne Gore, Mediteranski centar fotografije iz Bara organizovao je deset Mont press photo i šestu po redu dodelu godišnje plakete za doprinos razvoju novinske fotografije u printanim medijima Crne Gore. Mont press photo koji Mediteranski centar fotografije pokrenuo 2000 godine bio je otvoren ne samo za posrednike između događaja i javnosti,već za sve ljude koji očekuju da budu nepristrasno obaviješteni o svemu što nas okružuje“, rekao je potrpedsjednik MCF-a Ljubo Karanikić koji je i dodijelio priznanje Rakočeviću.

balsa4

Balša Rakočević je rođen 25. juna 1985. u Podgorici. Osnovne i specijalističke studije završio je na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju - smjer produkcija. Radio je kao snimatelj na televiziji „In“ (2004-2008), i televiziji „Vijesti“ (2008-2011), kao fotograf radio je za „Dnevne novine” (2011-2013) i informativni portal “Portal analitika” (2012-2014). Trenutno je angažovan u dnevnoj novini „Informer“.

Na desetom međunarodnom novinskom konkursu „Betina fotografija godine“ 2013.god.bio je nagrađen za fotografiju „Kiša kao spas“.

balsa5

Za doprinos razvoju Mediteranskog centra ove godine dodeljujena je i plaketa Josipu Barloviću za podrsku Mont press photu od utemeljenja do danas, doprinos i podrsci mnogim aktivnostima Mediteranskog centra fotografije Bar u kojima je najčešće bio i partner i pokrovitelj i savjetnik, te pokazao društvenu odgovornost za razvoj civilnog društva i nevladinog sektora.

Nakon ceremonijalnog dijela svečanosti, predstavnici „sedme sile“ i prijatelji Mediteranskog centra fotografije nastavili su druženje u jedinstvenom ambijenut konobe Spilja.

Jedro.me

Portal Analitika