Kultura

LJUMOVIĆ: Odgovorni smo za sve što nastaje ili nestaje u crnogorskim gradovima

Izložba, kada je dobra, uvijek kritički promišlja, sagledava, uobličava osavremenjuje naše iskustvo... Odgovorni smo za sve što nastaje ili nestaje u prostorima crnogorskih gradova. Arhitektura zaista jeste pitanje naše budućnosti, jer garantuje udobnost življenja u kućama i gradovima unutar jedinstvenog crnogorskog prirodnog konteksta, kazao je ministar kulture Janko Ljumović.
LJUMOVIĆ: Odgovorni smo za sve što nastaje ili nestaje u crnogorskim gradovima
Portal AnalitikaIzvor

Otvarajući ovogodišnju Decembarsku umjetničku scenu – DEUS, te izložbu 115 odabranih radova studenata Arhitektonskog fakulteta nastalih od njegovog osnivanja 2006. godine, Ljumović se osvrnuo na aktuelni trenutak kako u kulturi, tako i u visokom obrazovanju u Crnoj Gori. On je istakao da je ova postavka i monografija koja prati jubilej te obrazovne institucije „važan događaj za crnogorsku kulturu i za cijelu Crnu Goru“.

- Arhitektonski fakultet je mjesto koje prezentuje jedan osoben i kreativni dijalog između iskustva nauke i obrazovanja, a istovremeno označava zrelost i odgovornost jedne kulture kojom se garantuje promišljanje o građenju i umijeće građenja, i konačno umjetnosti življenja, dodajmo i ljepota življenja. Znanja i sposobnosti za sve to razvijaju se kroz sistem univerzitetskog obrazovanja, unutar kojeg je stvaranje arhitektonskog fakulteta bila važna karika koja je dugo nedostajala – naveo je on.

Biranim riječima Ljumović je govorio i o prostoru, ne samo urbanom već i prirodi, te praksi novih generacija crnogorskih arhitekata, koji znanje stiču u zemlji.

- Arhitektonska tradicija je označitelj našeg intimnog doživljaja i javnog i privatnog prostora, ona je u stvaralačkom dijalogu sa elementima stvorenim u prošlosti, ona je iskaz naše sadašnjosti i vizija naše budućnosti, dokumenti i prikazi o njoj su garant naše misli i kulture... Obrazovna i kulturna politika u sadejstvu mogu i treba da utiču na druge javne politike koje determinišu savremenu Crnu Goru. Neka ideje mladih arhitekata budu inspiracija i obaveza da se sa njima stvara dijalog koji će da garantuje stvaranje uzbudljivih prostora, jer je i sam grad prostor – zaključio je Ljumović.

Na deceniju Arhitektonskog fakulteta i monografiju koja je tim povodom objavljena osvrnuo se dekan te institucije, Svetislav Popović.

- Izložba pred vama čini sintezu studentskih radova koji su nastali od 2006. do 2015. godine. Izbor je šarolik i predstavili smo sve ono što naša škola nudi iz oblasti arhitektonskog i urbanističkog projektovanja, a ne zaobilazimo ni teoriju koja je sve više prisutna – naveo je on.

Dalje je precizirao kako su autorske tekstove u Monografiji napisali profesori i asistenti tog fakulteta, te uobličeni pod rukovostvom Slavice Stamatović Vučković i Svetlane Perović.

- Autorsku postavku izložbe i izbor radova uradile su naše mlade kolege Aleksandar Ašanin, Marija Bojović i Irena Rajković. Ne želim ništa da sugerišem, neću ni da vas navodim, nego ćete sami vidjeti i donijeti zaključak na kojem stepenu se nalazi Arhitektonski fakultet. Moj i zaključak profesora, saradnika, a mislim i studenata jeste da je misija osnivanja Arhitektonskog fakulteta u Crnoj Gori opravdala povjerenje – rekao je Popović.

Otvaranju izložbe i DEUS-a, osim brojne publike, prisustvali su još gradska sekretarka za kulturu i sport Nela Savković Vukčević, te gradonačelnik Slavoljub Stijepović i rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić čijim je ranijim potpisima Memoranduma omogućena tješnja saradnja Glavnog grada i institucija visokog obrazovanja pod okriljem države.

Program DEUS-a nastavlja se u ponedjeljak, kada će u Biblioteci „Radosav Ljumović“ od 19 sati biti predstavljena zbirka poezije „Pozivno pismo suncu“ Borisa Jovanovića Kastela. Tom prilikom govoriće književnici i publicisti Miraš Martinović i Momir M. Marković, a stihove će čitati glumica Ivana Mrvaljević.

K.J.

Portal Analitika