Politika

Kotor i dalje bez predsjednika SO, a dio opozicije napustio zasijedanje

Treći pokušaj izbora predsjednika Skupštine opštine Kotor u današnjem nastavku sjednice Skupštine opštine Kotor nije uspio. Predsjedavajući dr Branko Ivanović je ponovo prekinuo sjednicu riječima da se nijesu stekli uslovi za izbor predsjednika kotorske opštinske Skupštine.
Kotor i dalje bez predsjednika SO, a dio opozicije napustio zasijedanje
Portal AnalitikaIzvor

Na početku je predsjednik Demokrata Vladimir Jokić u ime četiri opozicione partije u Kotoru – Demokrata, URE, Fronta i SDP-a, koji su dobili ukupno 14 mandata u opštinskom parlamentu, na jasnoj želji da razvlaste DPS u Kororu, kazao da po treći put parlamentarna opozicija nema svog kandidata.

Ovih 14 odbornika je poslalo snažnu poruku javnosti potpisivanjem zajedničkog dokumenta sa željom da se formira nova uprava u Kotoru u kojoj ni na koji način neće participirati DPS.

Jokić je bio jasan da je opozicija spremna da već sjutra na demokratskim principima i u skladu sa demokratskom praksom formiramo vlast.

Stoga se krenulo ne u pregovore već u dogovore kazao je Jokić i pomenuo da je SNP u dosadašnjem procesu dogovora ispostavila svoj politički princip, a vezan za zahtjev da članovi Socijaldemokratske partije napuste koaliciju sa DPS-om i čelne funkcije koje i dalje obavljaju u Kotoru.

Ne ulazeći u opravdanost njihovog zahtjeva dio opozicije smatra da je prioritetna smjena DPS- a u Kotoru iznad svakog drugog političkog  principa.

Stoga je 14 odbornika zajedno sa SNP spremno da formira novu lokalnu upravu bez uslovljavanja i tako sprovedu u djelo volju više od šest hiljada glasača u opštini Kotor.

Jokić je pozvao lokalano i državno rukovodstvo da najkasnije do kraja naredne nedjelje zauzmu definitivan stav, a odluka je jednostavna, kazao je Jokić.

Ili će njih pet političkih subjekata formirati novu lokalnu vlast u Kotoru ili će neko pružiti ruku DPS-u i sa njima stupiti u pregovore, ili će se izazvati prijevremeni izbori što će smatrati takođe ispruženom rukom DPS-u, zaključio je Jokić.

Nakon prijedloga odbornika LP-a Andrije Popovića da se za predsjednika Skupštine kotorske opštine izabere dr Branko Baćo Ivanović, odbornici  Demokrata, Foronta, Ure i SDP su napustili sjednicu.

Nakon napuštanja sjednice dijela opozicije Andrija Pura Popović je za Skala radio kazao da je to nedemokrtski čin onih koji su postavili svoje uslove i ne dočekavši raspravu, napusrtili zasijedanje. Liberali su predložili predsjednika u interesu izbjegavabnja kolaspa života i rada u Kotoru, jasan je Popović.

O ponašanju dijela opozicije, Popović je kazao da je zaprepašćen.

Ovo se nije dešavalo, kazao je on, ni prije nekoliko stotina godina da za vrijeme prijedloga jednog od njihovih kolega dobar dio opozicije napusti sjednicu.

On taj postupak ocjenjuje kao ružnu poruku građanima što bi ih čekalo kada bi oni preuzeli vlast, a to bi bilo neko doba koje smo imali sredinom devedesetih prošlog vijeka.

Dr Ivanović je zahvalio Popoviću i ponovo kazao da ga ni jedan fotelja i stolica ne zanimaju osim njegove stomatološke, a o prijedlogu za predsjednika opštine ne odlučuje on nego vrh partije koju predstavlja.

Željko Aprcović je u ime DPS rekao da su Demokrate održale politički čas i napustile rad Skupšine.

Skala radio je pitao predsjednika OO DPS-a Kotor Željka Aprcovića zbog čega njegova partija, koja je na izborima osvojila najviše mandata, 12 ne preuzme inicijativu da se konačno uspostavi saradnja sa mogućim političkim partijama.

On je kazao da politički subjekti vrše pregovore od trenutka okončanja izbora i da nijesu uspjeli da postignu dogovor i da DPS nije mogla da uđe u pregovore sa bilo kojom političkom partijom dok se ne završe započeti.

Ako bi došlo do prekida tih razgovora onda bi na stranačkim organima odlučili kako i na koji način da krenemo prema određenim političkim subjektima kako bi se formirala stabilna vlast na nivou SO Kotor, rekao je on.

Aprcović je kazao da izvršna vlast vrši funkciju shodno zakonu i statutu.

“Nacrt budžeta je pripremljen. Takođe i strateške odluke u dijelu koji se tiču rada Direkcije za izgradnju i uređenje Kotora”, naveo je on.

Na pitanje zbog čega se ne osvrnu na činjenicu da je SDP u Kotoru i vlast i opozicija, Aprcović je kazao da je sigurno da SDP u Kotoru kao njihov koalicioni partner preferira da bude dio opozicije.

“Bilo je za očekivati da oni podnesu ostavke na najznačajnije funkcije koje obavljaju u gradu ako se već ne slažu sa politikom DPS-a i žele da naprave otklon od naše partije. Vrlo teško u ovom trenutku mogu da kažem koji su njihovi razlozi i motivi što to nijesu uradili”, rekao je Aprcović, vjerujući da će se u 2017. godinu ući spremno kako bi se završili svi oni projekti koje su ponudili građanima u predizbornom programu.

Odbornika SNP-a Milorada Vukšića pitali smo da li će njegova partija od strane opozicije biti optužena zbog toga što se nije izabrao predsjednik parlamenta u Kotoru i formirala vlast.

On je kazao da nije u duhu parlamentarizma saopštiti svoj politički stav i napustiti sjednicu SO, a pritom  ne čuti drugu stranu.

Međutim, kazao je on, indikativno je i to što je u trenutku prijedloga Popovića da se za predsjednika SO izabere dr Branko Baćo Ivanović iz SNP-a opozicija napustila sjednicu, što govori da imaju jasnu rezervu prema ovoj partiji, sa kojom traže koaliciju.

“Što se SDP-a tiče, to je partija koja je još uvijek u vlasti. SNP je tražila da SDP napravi otklon od vlasti za koju kažu da je bila porazna”, rekao je Vukšić.

U jednom trenutku kažu da se nijesu ništa pitali, a u drugom da njih nije bilo da bi bila propast Kotora.

Prema tome, kaže Vukšić, reći ne pitamo se ništa, a spašavati Kotor je u koliziji.

Vukšić smatra da nije dobro krenulo, a na pitanje do kada će se čekati odgovor SDP-a nije mogao da odgovori.

Tekst i foto: Skala radio

Portal Analitika