Fudbal

Šapokoense vjerovatno dobija titulu

Brazilski klub Šapokoense, kojem je poginuo skoro cio tim u padu aviona u utorak u Kolumbji, mogao bi da dobije titulu Kopa Sudamerikana.
Šapokoense vjerovatno dobija titulu
Portal AnalitikaIzvor

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) razmatra da dodijeli trofej Šapokoenseu čija je ekipa putovala u Medeljin na prvi meč finala takmičenja sa lokalnim Atletiko Nasionalom. Upravo je kolumbijski tim pokrenuo tu ideju kao odavanje počasti žrtvama nesreće koja je uzdrmala svijet.

"Što se nas tiče, Šapokoense je šampion Kopa Sudamerikana 2016", naveo je klub iz Medeljina prije nekoliko dana. 

U padu aviona poginula je 71 osoba, preživjelo je samo šest osoba, među kojima trojica igrača brazilskog kluba. Predsjednik CONMEBOL Alehandro Dominges je potvrdio da razmatra zahtjev Nasionala, ali da mora da se konsultuje za kolegama iz Brazila i Kolumbije. 

CONMEBOL će odlučiti i da li će Šapokoense dobiti automatski mjesto u Kopa Libertarodes sljedeće sezone, te u Superkupu Euroamerikana, protiv osvajača Lige Evrope. 

FS Brazila razmatra opciju da obezbjedi Šapokoenseu mjesto u Seriji A u naredne tri sezone bez obzira na rezultate, a najveći klubovi su već poručili da će pozajmiti svoje igrače klubu dok se ne stabilizuje. 

Ne bi bilo prvi put da jedan klub dobije trofej nakon tragedije u avionskoj nesreći, Torinu je dodijeljena titula šampiona Italije za sezonu 1948/1949. nakon pada aviona i pogibije 18 fudbalera "bikova" i petorice klupskih zvaničnika 4. maja 1949. u Torinu.

Portal Analitika