Politika

Nitan: Razgovori neslužbeni i mimo mjesta za sastanke

Član Predsjedništva Socijaldemokratske partije Njemačke i izvjestilac Bundestaga za Crnu Goru Ditmar Nitan demantovao je u izjavi za Pobjedu tvrdnje Demokratskog fronta da je tokom sastanka sa dijelom rukovodstva te političke organizacije kazao da se ,,priča o navodnom pokušaju državnog udara u Njemačkoj doživljava isključivo kao bajka za malu djecu pred spavanje“.
Nitan: Razgovori neslužbeni i mimo mjesta za sastanke
Portal AnalitikaIzvor

Nitan je u izjavi decidno kazao da je razgovor bio neslužben i u prostorijama koje nijesu predviđene za sastanke sa zvaničnim delegacijama.

- Imao sam otvoren i konstruktivan sastanak sa članovima Demokratskog fronta. Razgovor je bio neslužben (off the record) i vođen je na mjestu koje nije predviđeno za sastanke. Nijesam autorizovao nijedan citat ili izjavu za objavljivanje, naveo je Nitan u izjavi za Pobjedu.

Praksa

Njemački parlamentarac je tim stavom jasno saopštio da su, mimo diplomatske prakse, predstavnici Demokratskog fronta zloupotrijebili nesluž- beni razgovor sa njim, predstavljajući u saopštenju sastanak i izjave službenim. Fotografija koju je pres služba Demokratskog fronta objavila potvrđuje riječi Nitana, imajući u vidu da je riječ o susretima u hodniku zgrade. U saopštenju koje je juče prenijela Pobjeda i drugi crnogorski mediji, DF je tvrdio da je Nitan iskazao svoju zabrinutost zbog eskalacije političke krize u Crnoj Gori, i zbog neregularnosti koje su obilježile kampanju i sam izborni dan.

 - Ovdje u Njemačkoj za većinu nas koji intenzivno pratimo razvoj situacije u Jugoistočnoj Evropi, priča o navodnom pokušaju državnog udara doživljava se isključivo kao bajka za malu djecu pred spavanje. Nedopustivo je da se demokratska opozicija, u jednoj evropskoj državi, tretira kao državni neprijatelj u najgorem ‘erdoganovskom’ stilu. Neshvatljivo je da u srcu Evrope postoji država za koju se ne zna, da li ona kontroliše mafiju ili pak mafija kontroliše nju, navodno je rekao Nitan.

Zloupotreba

Skandalozna zloupotreba Nitana nije prva kada je u pitanju praksa Demokratskog fronta ali i ostatka opozicije. Predstavnici DF-a, u prvom redu PzP, su nekoliko puta tokom posljednjih godina podmetali izjave svojim sagovornicima iz međunarodne zajednice. Počev od Karla Lamersa, tadašnjeg predsjednika parlamentarne skupštine NATO, raznih zvaničnika Stejt departmenta, pa sve do pojedinih ambasadora koji su bili akreditovani u Crnoj Gori.

Sredinom ove godine sličnu zloupotrebu načinio je tadašnji potpredsjednik Vlade Milorad Vujović koji je stavove opozicione ,,trojke“ predstavio kao stavove slovačkog ambasadora. Vujović se nakon tog gafa izvinio javnosti.

Afera: SPD obustavlja ,,spoznorisane“ razgovore

Socijaldemokratska partija Njemačke našla se u centru medijske afere zbog otkrića da je stranačka PR služba SPD-a, za određene sume novca, organizovala sastanke sa ministrima iz te stranke. SPD je dio vladajuće koalicije u Njemačkoj na čijem čelu se nalazi dugogodišnja kancelarka Angela Merkel iz Hrišćanske demokratske unije. Uticajni njemački list ,,Špigl“ u tekstu Von Floriana Gatmana piše da je lider SPD Sigmar Gabriel šokiran otkrićem medija o bogatim apanažama za savezne ministe iz te partije koji su se sastajali sa biznismenima, ali i običnim građanima. Njemački mediji koje citira ,,Špigl“ navode da je korupcionaš- ka šema bila jednostavna: ako hoćete da se vidite sa nekim od njihovih ministara, vi preko te agencije uplatite određenu sumu novca, cijene su se kretale i do 7.000 EUR i onda objavite kako vas je primio ,,visoki njemački političar“?! Njemački portal Zeit online piše da je zbog skandala SPD obustavila sponzorisane razgovore. Ditmar Nitan je stao u odbranu svojih partijskih kolega, rekavši u izjavi za ,,Špigl“ da nijesu bili obaviješteni o načinu na koji su posredovani razgovori. I prije izbijanja afere, u medijima se spekulisalo da brojni njemački političari naplaćuju usluge slikanja i davanja izjava, naročito kada su u pitanju susreti sa stranačkim delegacijama država koje nijesu članice EU.

(Pobjeda)

Portal Analitika