Društvo

Admiral Samardžić : Vojska nastavlja da baštini tekovine antifašističke borbe

Načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore admiral Dragan Samardžić danas je na obilježavanju Pljevaljske bitke izjavio da Vojska nastavlja da baštini tekovine antifašističke borbe.
Admiral Samardžić : Vojska nastavlja da baštini tekovine antifašističke borbe
Portal AnalitikaIzvor

Admiral je u ime predsjednika Crne Gore položio vijenac na Spomenik palim borcima i žrtvama  fašizma na Stražici, gdje je obilježena 75. godišnjica Pljevaljske bitke.

On je  u obraćanju podsjetio na istorijsku vertikalu i značaj bitke kod Pljevalja.

„Kada govorimo o sadašnjoj Crnoj Gori i njenim stremljenjima, ne možemo a da se ne zagledamo u milenijum njenog trajanja i prisjetimo crnogorskih besmrtnika koji su svoje živote, u vjekovnoj odbrani slobode, utkali u temelje njenog postojanja. Svojom neprekidnom borbom Crna Gora postala je svetionik slobode, zadivljujući svijet malenom snagom, a velikim pregnućem“, istakao je admiral Samardžić.

Dodao je da se na takvoj tradiciji sazdala multietnička i multivjerska Crna Gora kao evropski primjer i pečat suživota i sklada.

„Pažljivo sublimirajući slavnu prošlost crnogorskog oružja, koje je pronosilo vojničku slavu u svim ratnim epopejama, poštujući žrtve i slaveći heroje, Vojska Crne Gore nastavlja da baštini tekovine antifašističke borbe i tradiciju kao potvrdu pripadnosti najvišim civilizacijskim vrijednostima i tekovinama“, dodao je admiral Samardžić.

Načelnik Generalštaba VCG je istakao i značaj crnogorskog otpora stranom okupatoru, izraženom kroz Trinaestojulski ustanak i Pljevaljsku bitku kada je crnogorski narod, po ko zna koji put nadvisio sebe.

„Zato ovo nije i ne može biti samo bitka za grad Pljevlja, ona je onovremena, ali i trajna borba za bolji svijet i budućnost. Ona je ujedno poruka porobljenoj Evropi o mogućnosti pružanja organizovanog otpora“, kazao je admiral Samardžić.

On je dodao da, prisjećajući se tog datuma, poručujemo da je Crna Gora dio antifašističke borbe ali i dio Evrope, koji je oduvijek i bila, „jer je tih decembarskih dana u puškama crnogorskih slobodara gorjela zublja i nada svakog evropskog doma“.

„Svakom svojom bitkom kroz velike žrtve i velika djela, Crna Gora je izlazila na međunarodnu pozornicu zadivljujući herojskom borbom čitav svijet“, zaključio je admiral Samardžić.

U Pljevaljskoj bici, koja je vođena 1. i 2. decembra 1941. godine, učestvovalo je devet crnogorskih bataljona sa 3.690 boraca, koji su izvršili napad na utvrđena Pljevlja. U temelje slobode svijetlim slovima svoja imena ispisalo je 395 boraca i građana koji su poginuli ili bili žrtve odmazde nakon bitke.

 

Portal Analitika