Politika

Florijan Han u razgovoru sa DF-om: Bojkot parlamenta izraz duboke državne krize u Crnoj Gori

Drugog dana posjete Bundestagu lideri DF-a su se susreli sa Štefanom Majerom, izvjestiocem vladajuće CSU/CDU frakcije za pitanja unutrašnje bezbjednosti.
 Florijan Han u razgovoru sa DF-om:  Bojkot parlamenta izraz duboke državne krize u Crnoj Gori
Portal AnalitikaIzvor

Lideri DF su, kako je saopšteno sa sastanka, Majera upoznali sa progonom opozicije i dubokom političkom krizom koja je posljedica sistematske krađe izbora od strane kriminalnog režima Mila Đukanovića.

"Osim zloupotrebe državnih službi i resursa, u kampanji kriminalnog režima se permanentno pojavljuju i strukture organizovanog kriminala koje daju punu finansijsku i logističku podršku DPS -u. Zauzvrat, režim im omogućava da  nesmetano obavljaju šverc cigareta, narkotika i oružja sa najopasnijim  terorističkim organizacijama svijeta. Zbog sklapanja dilova "droga za oružje" u Crnoj Gori je uhapšeno više lica po nalozima DEA i Interpola", saopštili su lideri DF-a.

Majer je izrazio svoju zabrinutost zbog progona opozicije u Crnoj Gori i duboke političke krize koja je dovela do nepriznavanja izbora od strane 49 odsto Parlamenta. On se posebno interesovao za djelovanje globalnih kriminalnih  organizacija koje predstavljaju bezbjednosnu prijetnju i za Njemacku i region. Majer je pozvao lidere DF-a da intenziviraju saradnju  sa Bundestagom u narednom periodu u vezi pitanja demokratije, stabilnosti  i bezbjednosti.

U toku posjete Bundestagu, lideri DF su imali radni sastanak i sa Florijanom Hanom, izvjestiocem vladajućeg CSU za spoljnu, odbrambenu politiku EU i ljudska prava.

Han je posebno istakao da činjenica da 49 odsto parlamenta ne priznaje rezultate izbora i bojkotuje parlament, predstavlja izraz duboke  državne krize u Crnoj Gori.

Na kraju drugog dana, lideri DF su se susreli sa Josipom Juratovicem, izvjestiocem Bundestaga za zapadni Balkan i Crnu Goru. Lideri DF su istakli da je namjera Đukanovića da  pravnim, političkim, medijskim i fizičkim nasiljem, eliminiše DF kao najjaču i najorganizovaniju opozicionu  grupaciju u CG, veoma opasna i da može dovesti do destabilizacije prilika u Crnoj Gori i region.

" DF insistira na političkom rješenju krize, formiranju prelazne vlade po principu ko-ministara, efikasnim rezovima u izbornom sistemu, sprečavanju zloupotrebe resursa i službi, i regulisanju medijske scene. Politika dvostrukih standarda EU prema sličnim političkim procesima u Makedoniji i Crnoj Gori, izaziva konfuziju, negativno utiče na razvoj demokratskih procesa u regionu i ohrabruje autokratske režime", istakli su lideri DF-a.

Juratovic je istakao da su fer i slobodni izbori sa nespornim  rezultatima i slobodno djelovanje opozicije bez opstrukcija od strane države i vlasti, krucijalni za razvoj demokratije i stabilnost u Crnoj Gori, te da političko rešenje krize nema alternativu.

Juratovic je naglasio, da on lično ostaje rezrvisan prema  bojkotu parlamenta, ali da u potpunosti razumije razloge  koji su naveli cjelokupnu crnogorsku opoziciju da bojkotuje parlament. On je istakao da činjenica da skoro pola poslanika ne učestvuje u radu parlamenta predstavlja ne samo izraz duboke državne, nego i sistemske krize.

Lideri DF-a su se sastali i sa predstavnikom Ureda Saveznog kancelara kome su u iscrpnom razgovoru detaljno pojasnili sve aspekte lažnog državnog udara kojim su Đukanović i Katnić onemogućili slobodno izjašnjavanje građana na izborima i sigurnu pobjedu opozicije.

Portal Analitika