Kultura

Izložba radova studenata arhitekture za početak DEUS-a

Tradicionalna Decembarska umjetnička scena – DEUS biće večeras otvorena retrospektivnom izložbom radova studenata podgoričkog Arhitektonskog fakulteta i predstavljanjem monografije te obrazovne institucije u Modernoj galeriji od 19 sati.
Izložba radova studenata arhitekture za početak DEUS-a
Portal AnalitikaIzvor

Kako je kazala savjetnica Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Sanja Vojinović, manifestaciju će zvanično otvoriti novoizabrani ministar kulture Janko Ljumović, a tom prilikom govoriće i dekan Arhitektonskog fakulteta Svetislav Popović.

- DEUS počinjemo izložbom koja je jedan od projekata nastalih na osnovu sporazuma koji su potpisali predstavnici Glavnog grada Podgorice i Univerziteta Crne Gore. Ova postavka predstavlja vid te saradnje i obuhvatiće radove studenata koji su nastajali u proteklih deset godina – precizirala je Vojinović.

Na izmaku godine koju su i u Podgorici obilježili brojni kulturni događaji u okviru obilježavanja deset godina od obnove nezavisnosti i hiljadu godina državnosti, gradska uprava će prirediti programski skroman festival, za koji su opredijelili 38.500 eura. DEUS 2016 tako će imati 20 programa, a biće zatvoren 30. decembra još jednim koncertom na Trgu nezavisnosti. Naime, tada će se publici predstaviti naš poznati sopran Aleksandra Vojvodić-Jovović u pratnji orkestra kojim će dirigovati Radovan Papović, njen gost biće bariton Vasa Stajkić, a na repertoaru su arije koje su svoje mjesto našle u filmovima.

U okviru programa DEUS-a 2016 5. decembra u gradskoj biblioteci biće predstavljena knjiga Borisa Jovanovića Kastela „Pozivno pismo suncu“, a slijede promocije „Rječnika makedonsko-crnogorskog / crnogorsko-makedonskog jezika“, te „Estetske izvedenice crnogorske književnosti“ Borislava Jovanovića, „Sokratovog sljedbenika“ Gorana Sekulovića, ,,Istorije hronologije događaja Podgorica“ Danila Burzana i „Starca u zalivu“ Jovana Nikolaidisa.

Premijerno će biti prikazan novi film Momira Matovića „Mi pravimo žive slike“, a Gradsko pozorište proslaviće 65 godina i Dan pozorišta 27. decembra u KIC- u „Budo Tomović“ kada će premijerno biti prikazan dokumentarni film o toj instituciji. Teatar iz Skadra gostovaće 7. decembra u KIC-u „Malesija“ sa predstavom „Majka Tereza kad bijaše Gondže“.

Raznovrsan muzički program obilježiće, prije svega, „Omaž Bojanu Bajramoviću“ 28. decembra, te koncert Zdravka Đuranovića „Pjesmo moja, Podgorice“ u KIC-u „Budo Tomović“.

Nastup Merime Njegomir u pratnji narodnog orkestra Radio-televizije Srbije najavljen je za 18. decembar u Crnogorskom narodnom pozorištu i ujedno je jedini za koji koji nije besplatan, jer će ulaznica koštati pet eura.

Vojinović je podsjetila i na tradicionalnu saradnju sa Muzičkom školom „Vasa Pavić“, pa će koncerte prirediti prvo učenici škole, a zatim i nastavnici. Gitarista Radoš Malidžan imaće solistički koncert u KIC-u „Zeta“, (klasična gitara), a violončelista Bogdan Asanović u podgoričkom KIC-u. Najavljen je i nastup učenika Škole za muzičke talente „Andre Navara“.

U okviru likovnog segmenta, Igor Rakčević prirediće samostalnu izložbu u Modernoj galeriji.

K.J.

 

Portal Analitika